Mang a plagiat din Israel până-n Japonia şi Taiwan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţiile de plagiat care planau asupra ministrului Educaţiei, Ioan Mang, au fost confirmate de trei cercetători străini. Demnitarul este aşteptat să demisioneze, aşa cum a promis.

Trei dintre autorii străini ai lucrărilor presupus a fi fost plagiate de ministrul Educaţiei, Ioan Mang, au confirmat că ministrul a copiat din lucrările lor. Prof. Takeshi Shimoyama din Japonia, prof. dr. Eli Biham, decan al Departamentului Computer Science de la Technion Haifa-Israel, şi Chu Hsin Lin, din Taiwan, absolvent de doctorat al celei mai prestigioase universităţi chineze, TsingHua, au susţinut că articole ale lor au fost plagiate de Ioan Mang.

Universitarii străini şi-au recunoscut nenumărate pasaje din propriile lucrări copiate de Ioan Mang.

În urmă cu două zile, preşedintele PDL, Emil Boc, l-a acuzat pe ministrul Educaţiei de plagiat şi a solicitat demisia acestuia din Guvernul Ponta. În sprijinul acestor acuzaţii, Emil Boc a prezentat un articol în engleză al ministrului Mang, despre care a spus că a fost copiat integral dintr-o sursă japoneză, un articol colectiv.

Ioan Mang a respins acuzaţiile de plagiat şi a susţinut că totul este o acţiune politică, o ripostă după pierderea controlului asupra ministerului. „Nu e vorba de niciun plagiat.

Este vorba de teama unora care au patronat acest minister că au pierdut controlul asupra lui.  De fapt, scopul lor este unul singur: să creeze haos în sistemul educaţional. Categoric, este o acţiune politică", a declarat ministrul.

El a promis că, în cazul în care autorii vor confirma plagiatul, atunci îşi va da demisia. „Dacă cei care ştiu despre ce e vorba acolo şi, mai ales, autorii menţionaţi în articol mă acuză de plagiat şi obţin o decizie în acest sens, categoric mă retrag".

Ministrul „copy-paste"

Prof. Takeshi Shimoyama, care lucrează la Laboratoarele Fujitsu, este unul dintre autorii lucrării „Correlation Attack to the Block Cipher RC5 and the Simplified Variants of RC6", plagiată de actualul ministru al Educaţiei în articolul „Cryptanalise Aspects on the Block Ciphers of RC5 and RC6".

Acesta a fost contactat de către cercetătorul Răzvan Orăşanu, fost secretar de stat în Guvernul Tăriceanu şi colaborator la portalurile HotNews.ro şi Contributors.ro, unde a publicat răspunsul primit de la japonez. Shimoyama a declarat că lucrarea originală a fost publicată în 2000, la conferinţa Advanced Encryption Systems.

„Am citit lucrarea şi sunt convins că este o versiune plagiată a lucrării noastre. Deşi titlul este altul, toţi algoritmii, datele şi propoziţiile sunt similare cu ale lucrării noastre ştiinţifice", a declarat cercetătorul japonez.

Deşi plagiatul este evident, Ioan Mang a găsit o explicaţie pentru similitudinea datelor din cele două opere. „Sunt nişte lucrări ştiinţifice în care aspecte teroretice ale unor algoritmi care nu pot fi modificaţi, care nu sunt invenţia lui Mang, au fost prezentaţi în partea introductivă, după care scopul lucrării, dat şi în titlu, a fost de a implementa aceşti algoritmi astfel încât să se vadă tăria şi valoarea acestora", a declarat ministrul.

Lucrarea lui Ioan Mang a fost publicată pentru prima dată în 2003, pe site-ul Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică, din cadrul Universităţii Craiova. Decanul facultăţii, prof. univ. dr. ing. Eugen Bobaşu, a explicat pentru „Adevărul" contextul în care lucrarea lui Ioan Mang a fost publicată pe site-ul instituţiei.

„Noi avem indexate toate lucrările participante la conferinţă şi ni s-a cerut, în mod expres, de către cei care coordonează la nivel internaţional Conferinţa IEEE Xplore, ca ultimele ediţii ale lucrărilor participante să fie publicate pe site-ul facultăţii. Lucrarea lui Ioan Mang este în volumul conferinţei, iar ce a făcut dumnealui ţine efectiv de persoana sa", a declarat Eugen Bobaşu.

Acuzat şi de taiwanezi

Cea de-a doua lucrare suspectă de plagiat, depistată tot de către Răzvan Orăşanu, este „A new Public-Key Cipfer System Based Upon the Diophantine Equations", aparţinând unor cercetători din Taiwan.

Lucrarea lui Ioan Mang, „Public-Key Cryptosystem Based on the Diophantine Equations", este practic o copie reuşită a celei asiatice. Contactat de jurnalişti, unul dintre autori, Chu Hsin Lin - absolvent de doctorat în 1991 al celei mai prestigioase universitati chineze, TsingHua, şi specializat apoi la

Departamentul Informatic al Universităţii Tunghai din Taichung, Taiwan - a confirmat plagiatul: „După o verificare a similarităţii, am aflat că majoritatea conţinutului acestui manuscris este copiat din lucrarea noastră."

A copiat până şi greşelile

Ce-a de-a treia lucrare a lui Ioan Mang suspectă de plagiat este „Square Attack Against Reduced Variants of  Rijndael" şi a fost identificată de către profesorul Ştefan Vlaston, preşedintele organizaţiei civice Edu-Cer. Ioan Mang a copiat lucrarea „Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael", scrisă de către profesorului Eli Biham, decan al Departamentului Computer Science de la Technion Haifa, din Israel, cu tot cu greşelile scăpate în opera originală.

Cercetătorul israelian i-a trimis lui Ştefan Vlaston un mesaj în care îi aduce acuzaţii grave lui Ioan Mang. „Este clar că Ioan Mang nu a încercat niciodată să înţeleagă ce se pretinde în manuscrisul «Cryptanalysis of Reduced Variants of Rijndael». Nici nu ar fi putut să aibă aceleaşi rezultate pe cont propriu, pentru că întreg conţinutul manuscrisului e greşit. Apariţia sa pe internet s-a datorat unei greşeli a unui coleg, care a postat-o fără consimţământul autorilor, deşi ştia că conţine greşeli. De fapt, cred că domnul Mang e singura persoană care nu a identificat imediat greşelile din manuscrisul plagiat", se arată în scrisoarea profesorului Eli Biham.

"Cred că domnul Mang e singura persoană care nu a identificat imediat greşelile din manuscrisul plagiat."

Eli Biham cercetător

Vlaston: „Povestea nu rămâne fără repercusiuni"

Profesorul Ştefan Vlaston, cel care la începutul săptămânii a semnalat situaţia Consiliului Naţional de Etică şi care a şi adus dovezile de plagiat, spune că povestea nu va rămâne fără repercusiuni.

„E posibil ca ştirea, gravă în sine, să se rostogolească spre marile agenţii de presă, spre cercurile ştiinţifice şi de cercetare europene şi nu numai şi să aducă prejudicii grave învăţământului românesc", spune Vlaston. În opinia sa, scandalul trebuia stins demult prin demisia sau demiterea ministrului.

„Acum nu se mai pune problema dacă este sau nu vinovat, dacă a plagiat sau nu, pentru că lucrurile sunt clare. Am primit astăzi confirmările autorilor care au fost copiaţi. Cu aşa ceva nu te joci. A greşit, trebuie să plătească." 

În acest timp, ministrul Ioan Mang şi-a închis telefonul şi pare să fi intrat în gaură de şarpe. În această situaţie, Vlaston e de părere că ar trebui demis chiar şi prin fax. „Orice oră de întârziere riscă să ne facă ţara de râs şi sistemul de învăţământ să fie decredibilizat la nivel internaţional", spune profesorul.

„Poate chiar preşedintele trebuia să-i ceară premierului să rezolve problema. Acum vine BAC-ul! Cum poţi cere copiilor să nu copieze? S-ar crea un hohot de râs în toată ţara", a mai spus Vlaston.

Dacă situaţia nu se rezolvă într-o zi,  Ştefan Vlaston este dispus să apeleze la Comisia Europeană. Un verdict oficial, de la Consiliul Naţional de Etică, vine în 90 de zile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite