Mandatul pentru FMI se negociază în coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mandatul pentru FMI se negociază în coaliţie
Mandatul pentru FMI se negociază în coaliţie

Liderii PSD au formulat o listă de condiţii pentru contractarea împrumului extern. PSD-ul ar fi de acord cu sprijin financiar din afară doar dacă sunt păstrate locurile de muncă.

Spiritele s-au mai calmat în cadrul coaliţiei de guvernământ în urma întâlnirii de ieri a liderilor PDL şi PSD. Marţi seara membrii conducerii social-democrate îşi manifestaseră nemulţumirile faţă de faptul că PSD a luat cunoştinţă post-factum de negocierile cu FMI.

La întâlnirea dintre Mircea Geoană şi Emil Boc două au fost punctele de discuţie: stabilirea unei mai bune modalităţi de comunicare între cele două partide ale coaliţiei şi precondiţiile PSD la negocierea unui împrumut cu FMI.

Mircea Geoană s-a limitat la o discuţie tehnică, încurajat fiind de faptul că a găsit un  Emil Boc mai cooperant.”Domnul Boc a spus limpede că nu există nici un fel de discuţii formale cu FMI, în afara unui mandat care deocamdată nu există”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz. Acesta a relatat că „nici domnul Boc nu era foarte ataşat de acest proces al angajării împrumutului”.

Liderul PSD i-a cerut premierului Emil Boc o corijare a comportamentului în coaliţie. PSD a cerut PDL „ o armonizare a relaţiilor şi o mai bună informare între lideri”, după cum a declarat Bogdan Niculescu-Duvăz.

PSD nu acceptă restricţii sociale

Geoană şi Boc au stabilit ca astăzi să aibă loc întâlnirea liderilor coaliţiei dedicată discuţiei pe fond în legătură cu FMI. Agenda acestei întâlniri, după cum declară Duvăz, cuprinde următoarele puncte: „Ne trebuie sau nu un împrumut de la FMI şi care sunt condiţiile de îndatorare? Dacă ne trebuie, de la cine luăm împrumutul, de la băncile europene, de la Fond?
Fondul va fi doar un monitor?”

PSD va insista asupra consecinţelor sociale ale unui eventual împrumut. “Nu suntem dispuşi să suportăm orice consecinţe”, declară Duvăz, amintind că în Lituania Fondul a impus scăderea cu 15 la sută a salariilor. PSD nu va renunţa la protejarea locurilor de muncă, menţinerea nivelului salariilor precum şi la creşterea pensiilor.

“Guvernul nu are în acest moment un mandat politic pentru a încheia un Acord cu FMI”, a declarat, ieri, Mircea Geoană la Academia Română, după întâlnirea cu Emil Boc. Liderul PSD a declarat că un Acord cu FMI nu trebuie să sacrifice economia şi zona socială.

După părerea sa, România ar trebui să negocieze cu Fondul un deficit mai mare de 2 la sută, cifră care “condamnă România la recesiune dură”. Încheierea acestui Acord va fi un test de emancipare a elitei politice româneşti, consideră Geoană.

PDL vorbeşte despre o dobândă de 2,4%


Deputatul PDL, Sulfina Barbu, a declarat că la întâlnirea de azi, PDL va susţine necesitatea obţinerii unui sprijin financiar extern. „Avem nevoie de un împrumut pentru a creşte încrederea în sistem dat fiind că există o lipsă de încredere a investitorilor.

Este important să negociem condiţii avantajoase pentru România, cum ar fi  dobânda. Ungaria a obţinut un împrumut cu dobândă de 2,4 şi am vrea şi noi o dobândă similară”, a spus Sulfina Barbu.

Referindu-se la destinaţia banilor provenind din eventualul împrumut extern, ea a explicat că nimeni nu-şi permite să dea bani companiilor private, dar este necesar ca BNR să relaxeze sistemul bancar pentru a da un impuls mediului de afaceri.

Viceliderul PDL, Gheorghe Flutur, este de părere că banii proveniţi din eventualul împrumut ar putea fi folosiţi în investiţii şi în proiecte de infrastructură.

Un alt vicepreşedinte al PDL, Cezar Preda, a menţionat că varianta încheierii unui acord cu FMI ar fi avantajoasă deoarece ar duce la modificarea rating-ului de ţară. „Ori rating-ul este cel care mişcă economia”, consideră Preda.

PSD crede că Băsescu otrăveşte coaliţia

Marţi seară, lideri ai PSD, de la Adrian Năstase, la Liviu Dragnea şi Marian Vanghelie au reproşat PDL faptul că nu a informat PSD de intenţia de a scrie Comisiei Europene pe teme creditării externe.

Relaţia dintre PSD şi PDL „are o componentă extrem de puternică legată de amprenta pe care o pune Traian Băsescu coaliţiei”, după părerea lui Adrian Năstase.

Marian Vanghelie a spus că PSD trebuie să găsească un candidat „care să îl calce în picioare, în ghilimele vorbind”. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite