Mâine se joacă meciul final pe Ordonanţa 50

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Camerei Deputaţilor supune mâine votului proiectul de lege privind Ordonanţa creditelor. Băncile vor câştiga lupta cu clienţii dacă actul normativ va fi aprobat în plen în forma stabilită în Comisia de Buget-Finanţe, adică fără aplicabilitate pentru creditele vechi.

Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit este supusă mâine votului în plenul Camerei Deputaţilor. Şedinţa nu se anunţă una liniştită, având în vedere că actul normativ a ieşit din Comisia de Buget într-o formă ce nu este agreată de toate grupurile parlamentare. Pe finalul dezbaterilor din Comisia de specialitate, deputaţii PDL au adus un amendament potrivit căruia majoritatea prevederilor Ordonanţei creditelor să nu se aplice şi contractelor în derulare. Acest lucru a stârnit nemulţumirea deputaţilor PNL şi PSD, care au avertizat că nu vor vota actul în forma finală.

Bănci contra clienţi

Modificările aduse Ordonanţei 50 pe ultima sută de metri a stârnit un nou val de nemulţumiri din partea clienţilor. Dacă actul normativ nu se va aplica şi pentru creditele din portofoliu, românii care au contracte în derulare nu vor putea beneficia de un mod de calcul transparent al dobânzii, dar şi de alte prevederi favorabile lor. În schimb, băncile ar putea fi obligate să refinanţeze gratuit creditele din portofoliu la condiţiile afişate la ofertele curente. Avocaţii îi sfătuiesc pe cei cu credite şi vor să beneficieze de prevederile Ordonanţei 50 să se grăbească să semneze actul adiţional oferit de bancă, înainte ca Parlamentul să îşi dea votul final pe forma modificată. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite