Macovei critică CSM pentru întârzierea judecării dosarelor de mare corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a transmis o scrisoare deschisă Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), atrăgând atenţia că "România trebuie să adopte măsuri urgente pentru a se asigura că, în cazurile importante de corupţie la nivel înalt, hotărârile definitive sunt pronunţate rapid, iar prescrierea acţiunilor este evitată în toate cazurile".

Lipsa de celeritate în judecarea dosarelor de mare corupţie, lipsa de încredere în Justiţie, precum şi necesitatea unei schimbări rapide şi profunde a Inspecţiei Judiciare în vederea responsabilizării magistraţilor sunt doar câteva din problemele semnalate în scrisoarea deschisă adresată CSM de fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

Pentru a ilustra lipsa de celeritate în judecarea proceselor de corupţie, fostul ministru al Justiţiei a dat ca exemplu cazul fostului deputat PSD, Vasile Savu, care a fost trimis în judecată în mai 2006. Dosarul său a stat în prima instanţă patru ani şi a trecut prin 47 de termene, cele mai multe fiind amânări. "Deşi avertizaţi de procurorii anticorupţie, cei trei magistraţi ai completului de la Curtea de Apel Bucureşti au dat iar amânări care au dus, în cele din urmă, la prescripţie", a arătat Macovei, subliniind că Inspecţia Judiciară nu a anunţat nicio masură în acest caz.

"Presa şi societatea civilă au relatat constant că judecarea unor dosare de corupţie, fraudă şi alte infracţiuni este tergiversată cu anii, cel mai adesea prin amânări repetate şi termene foarte lungi, existând pericolul ca multe dintre ele să ajungă la prescripţia răspunderii penale", a mai transmis CSM europarlamentarul PDL, în scrisoarea deschisă postată pe blog.

Potrivit statisticilor prezentate de Macovei, peste 20 de dosare de corupţie sau fraudă sunt în instanţă de circa patru ani sau mai mult. Alte circa 20 de dosare sunt în instanţă de mai bine de 2-3 ani. În niciunul dintre ele nu există o hotărâre în prima instanţă.

"Cazul Voicu, care a adus la lumină o întreagă reţea pentru influenţarea justiţiei de oameni politici, nu a generat, aşa cum ar fi fost normal, măsuri dure ale CSM de sancţionare şi curăţare a sistemului. Cristian Jipa - un exemplu de magistrat implicat în acest caz - a primit o sancţiune nesemnificativă de tăiere cu 15% a salariului pe trei luni, iar ulterior s-a pensionat", a mai spus Macovei.

Ea a cerut CSM să ia măsuri imediate de verificare a magistraţilor care tergiversează ani de zile judecarea dosarelor de mare corupţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în alte instanţe şi, dacă este cazul, să se dispună sancţionarea lor, precum şi să elaboreze şi să aplice un plan de măsuri privind verificarea şi consolidarea integrităţii magistraţilor, care poate începe cu sancţionarea celor care nu şi-au depus la termen declaraţiile de avere şi de interese.

"Comisia Europeană va elabora peste doar câteva luni un nou raport privind progresele înregistrate de România care, în contextul amânării unei decizii privind aderarea la spaţiul Schengen, capătă o importanţă covârşitoare", a mai atras atenţia democrat-liberala.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite