MRU: Candidaţii independenţi sunt dezavantajaţi de legea electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu

Președintele ICCD, Mihai-Răzvan Ungureanu, a explicat că formaţiunile şi ONG-urile de dreapta vor avea candidaţi comuni, deoarece candidaţii independenţi sunt dezavantajaţi de legea electorală.

"ICCD-ul este o Asociație Civică, o formulă de asociere, nu poate intra într-o alianță electorală, conform legii. Ce ar fi putut face atunci Inițiativa Civică de Centru-Dreapta? Să-și propună candidați care să meargă îndependenți, sistemul listelor nemaiexistând. Dacă sistemul listelor (n.r. - electorale) ar mai fi existat, ar fi găsit găzduire pe liste, nu există sistemul listelor, suntem într-un alt tip de sistem de vot și câtă vreme avem de-a face cu acesta, riscul prezentării independenților în jocul electoral, riscul eșecului, este foarte mare", a explicat Ungureanu într-o emisiune la B1TV.

Potrivit legii actuale, candidaţii independenţi trebuie să câştige un colegiu de parlamentar cu 50 la sută plus 1. Dacă nu obţine acest prag, intră în Parlament următorul clasat, candidatul unui partid politic, care nu este condiţionat de un asemenea loc, ci de poziţionarea pe primul loc indiferent de procent. De asemenea, un partid nou creat sau mai mic poate ajunge în Parlament dacă obţine 5 la sută dintre voturi (prag obişnuit) sau un anumit număr de colegii: trei la Senat şi şase la Cameră (pragul electoral alternativ), scrie NewsIn.

Ungureanu a mai precizat că "ICCD-ul rămâne în picioare ca Asociație Civică în care poate să intre oricine", subliniind că poate adera orice român, "indiferent dacă are sau nu carnet de partid".

Cât despre alegerile parlamentare din toamna acestui an, fostul premier a explicat că formațiunile politice implicate în Alianța de Dreapta vor avea candidat comun, menționând că acesta va fi "susținut de toate formațiunile politice".

"Ceea ce intenționăm să facem și eu sper că nu fac o indiscreție acum față de colegii mei, este listă comună și candidatul acestei liste într-un colegiu, susținut de toate formațiunile politice", a mai precizat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite