MINORITATILE SI-AU DESEMNAT OAMENII PENTRU PARLAMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Germanii pun in fruntea listei pentru alegeri un subsecretar de stat Actualul deputat al minoritatii germane candideaza ca independent pentru Senat Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR)

Germanii pun in fruntea listei pentru alegeri un subsecretar de stat
Actualul deputat al minoritatii germane candideaza ca independent pentru Senat
Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) a decis sa participe la alegerile legislative cu o lista de 7 nume, pe care o va depune in 15 judete, inclusiv in municipiul Bucuresti. Sirul candidatilor se deschide cu demnitarul Ovidiu Gant, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice. Depunerea unei intregi liste este un demers care a fost neindoielnic incurajat de succesul eclatant al presedintelui FDGR, Klaus Johannis, la Primaria Municipiului Sibiu, de desemnarea profesorului Martin Botesch ca presedinte al Consiliului Judetean Sibiu si de alegerea intr-o proportie neasteptata (in raport cu realitatile demografice) a unor etnici germani ca primari si consilieri. Daca lista sus-amintita nu va reusi sa treaca de pragul de 5 la suta pentru reprezentarea parlamentara a formatiunii, atunci Ovidiu Gant va deveni, din oficiu, deputat al minoritatii germane in Parlamentul de la Bucuresti. Banatean prin nastere (1966), prin studii si prin locul de munca (profesor si director la Liceul "Lenau" din Timisoara), Ovidiu Gant are deja aproape 4 ani de activitate ministeriala (din 2001). El ii va succede actualului deputat Wittstock Wolfgang Eberhardt, care este sustinut de FDGR pentru un post senatorial ca independent.
5 organizatii turce lupta pentru un loc de deputat
Din punct de vedere politic, minoritatea turca din Romania este una dintre cele mai divizate, nu mai putin de 5 organizatii revendicandu-si dreptul de a vorbi in numele sau: Uniunea Democrata a Turcilor din Romania, Uniunea Turco-Musulmana, Asociatia etnicilor turci, Comunitatea Turca din Dobrogea si Comunitatea Turca. In actuala legislatura, reprezentantul turcilor din Romania a fost Metin Cerchez (UDTR), formatiunea cu pricina obtinand in urma cu patru ani aproape 7.000 de voturi. La ultima sa reuniune, conducerea UDTR a decis sa sustina candidatura tulceanului de 50 de ani Ibram Iusein; pentru el au votat 100 dintre participantii la conferinta nationala a Uniunii, in vreme ce contracandidatul sau, I. Nuredin, a fost sustinut doar de 37 de participanti. La alegerile din aceasta toamna va concura si Metin Cerchez, dar in numele Uniunii Turco-Musulmane, al carei presedinte este. El sustine ca, in sprijinul candidaturii sale, s-au adunat deja 10.000 de iscalituri si, daca toti semnatarii sau majoritatea lor isi vor onora iscalitura, atunci are, neindoielnic, asigurat un nou mandat de deputat. Vor concura si reprezentanti ai celorlalte organizatii comunitare, dar deputatul Metin Cerchez nu-i crediteaza cu sanse reale. In lupta vor fi angajati si alti etnici turci, care sunt insa membri ai unor partide politice romanesti, ceea ce nu-i da fiori deputatului Cerchez.
Tatarul Sali Negiat - sustinut pentru un nou mandat
Spre deosebire de Uniunea Democrata Turca, Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania a decis, la un recent congres de la Medgidia, sa-i acorde si in viitor sprijin aceluiasi deputat, Sali Negiat. El l-a invins detasat pe contracandidatul sau Iusuf Timusin, scor 149 la 55 de voturi. In alegerile precedente, UDTTMR a obtinut un rezultat foarte bun, 10,380 de voturi (locul 41 intre competitori), raportat la o populatie de etnie tatara de 23.935 membri (recensamantul din 2002).
Sarbii merg tot pe mana lui Gvozdenovici
Si Uniunea Sarbilor din Romania ramane consecventa: Slavomir Gvozdenovici ramane si in continuare omul dorit sa-i reprezinte interesele in Parlament. In confruntarea de la ultima conferinta nationala, voturile ce i-au fost acordate au fost de cinci ori mai numeroase decat ale concurentului sau, Dusan Popov (101 la 22). Insa ceea ce este mai important, acesta din urma a promis in fata adunarii ca-l va sprijini pe Gvozdenovici in eforturile de a mobiliza comunitatea sarba la urne. Drept care USR va depune liste in nu mai putin de 12 judete (inclusiv Bucuresti), spre deosebire de sanctiunile anterioare ce erau localizate doar la judetele banatene. In urma cu 4 ani, Uniunea Sarbilor a adunat 8.748 de voturi, la o populatie de 22.518 suflete.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite