MAI respinge acuzaţiile deputatului PDL Daniel Buda cu privire la listele electorale, ca “absurde şi nefondate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Model de buletin  de vot la referendumul  din 29 iulie
Model de buletin de vot la referendumul din 29 iulie

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) afirmă că sunt nefondate şi absurde acuzaţiile lansate de deputatul PDL Daniel Buda, potrivit cărora acesta ar avea "informaţii" că persoanele plecate în străinătate "sunt fişate" şi "vor fi bifate că au votat" la referendum, pentru a se asigura cvorumul.

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) afirmă că sunt nefondate şi absurde acuzaţiile lansate de deputatul PDL Daniel Buda, potrivit cărora acesta ar avea "informaţii" că persoanele plecate în străinătate "sunt fişate" şi "vor fi bifate că au votat" la referendum, pentru a se asigura cvorumul.

În privinţa situaţiei cetăţenilor români "plecaţi în străinătate", MAI precizează că aceştia nu se regăsesc în copiile de pe listele electorale permanente, în cazul în care au renunţat la cetăţenia română sau, în calitate de cetăţeni români, au solicitat şi au dobândit statutul de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate (şi-au schimbat domiciliul din România în străinătate).

"O altă categorie o reprezintă, însă, cetăţenii români «plecaţi în străinătate» la muncă, studii sau tratament medical. Întrucât aceştia au domiciliul în România, se regăsesc în copiile de listele electorale permanente şi sunt arondaţi la secţia de votare corespunzătoare domiciliului cu care sunt înregistraţi în Registrul naţional de evidenţă a persoanelor. Autorităţile române nu deţin o bază de date nominală a cetăţenilor UE care tranzitează frontiera română", se mai arată într-un comunicat al MAI.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului, este absurd ca ministerul să fie acuzat de încercare de fraudare, în condițiile în care această instituție, "prin toate acțiunile sale, luptă pentru descurajarea celor care au intenția de a face ilegalități (campanii de informare publică- spoturi radio, tv, afișe, mobilizare forțe de ordine etc.)".

"Încercarea de discreditare a uneia dintre cele mai importante instituții ale statului este deosebit de gravă. Din acest motiv facem apel la toți cei care practică astfel de acuzații să se abțină de la actele prin care încearcă să atragă instituțiile statului în dispute politicianiste. Facem apel la simțul comun al fiecăruia de a nu lua în seamă astfel de acuzații nefondate, bazate pe surse imaginare", mai spun cei de la MAI, care subliniază că, potrivit legii, listele electorale permanente cuprind toţi cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul în România.

Liderul PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, a făcut apel, miercuri, la toate asociaţiile şi organizaţiile civice interesate în păstrarea democraţiei să trimită observatori la referendum, existând suspiciuni că se pregăteşte o fraudare a acestuia.

"Avem informaţii că sunt fişate persoanele plecate în străinătate care vor fi bifate că au votat. Buletinele de vot ale acestora, chiar dacă vor fi nule, vor fi luate în considerare pentru asigurarea cvorumului astfel încât referendumul să fie validat", a spus Buda.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite