MAE a organizat mai bine al doilea tur de scrutin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desi in strainatate se afla milioane de romani, numarul celor care au votat in primul tur de scrutin a fost foarte mic, in jur de 30000 de romani. Majoritatea au fost nemultumiti de distanta mare

Desi in strainatate se afla milioane de romani, numarul celor care au votat in primul tur de scrutin a fost foarte mic, in jur de 30000 de romani. Majoritatea au fost nemultumiti de distanta mare dintre localitatile lor de domiciliu si sectiile de votare. Ca si la primul tur de scrutin , MAE a pus la dispozitia romanilor din strainatate 142 de sectii de votare organizate la ambasadele, consulatele generale si consulatele onorifice ale Romaniei din toata lumea. Pentru turul al doilea de scrutin au fost suplimentate numarul de persoane din comisia sectiilor de votare. Astfel, Biroul Electoral Central a aprobat ca inscrierile alegatorilor in listele electorale speciale, la sectiile de votare din strainatate sa se faca in ziua alegerilor si de catre reprezentantii partidelor politice acreditati ca observatori, precum si de personalul misiunii diplomatice.
Spania: Romanii au votat spre seara
Numarul romanilor din Spania care s-au prezentat la vot duminica este putin mai mic decat cel de acum doua saptamani. Chiar daca in Madrid se afla in jur de 30000 de romani, doar 1200 de romani votasera pana la ora 17,30 (ora Romaniei). Consulul Nicu Stan crede ca romanii au adoptat un obicei al spaniolilor, acela de a iesi la plimbare seara, asa ca nu e exclus ca numarul alegatorilor sa creasca pana la sfarsitul zilei. Totodata, aprobarea BEC de a angaja mai mult de trei persoane pentru inregistrarea votantilor a accelerat procesul de votare. Tot in Madrid au mai fost instalate doua cabine de votare in plus fata de scrutinul precedent, ceea ce i-a scutit pe romanii de statul la cozi.
Franta: Haosul de acum doua saptamani-limitat
Cei circa 80 de mii de romanii din Franta au la dispozitie trei sectii de votare amplasate la Paris, Marsilia si Strasbourg. Consulul roman la Paris, Gicu Baciu, e de parere ca numarul romanilor care voteaza in acesta duminica il va depasi pe cel de la scrutinul precedent, cand s-au prezentat 1.752 de romani. La ora 18 (ora Romaniei) la Paris votasera peste 1.600 de romani. "Totul a decurs normal, nu exista cozi, iar masurile care s-au luat acum doua saptamani ne-au ajutat foarte mult," a declarat domnul Baciu.
Roma: Membrii comisiei au cate doua ajutoare
In Italia la sectiile de votare din Milano si Roma au fost suplimentate cabinele de vot, iar fiecare membru al comisiei are doua ajutoare. Nu au existat timpi morti si nici cozi ca data trecuta. La Roma numarul romanilor care s-au prezentat la vot pana la ora 18 (ora Romaniei) era putin mai mare ca acum doua saptamani.
Londra: Prezenta mai mare la vot decat pe 28 noiembrie
Ieri la ora 18 (ora Romaniei) aproape o mie de persoane votasera la Ambasada Romaniei din Londra. "Prezenta la vot va fi mai mare decat pe 28 noiembrie," ne-a declarat ambasadorul Dan Ghibernea. A fost suplimentat numarul cabinelor de vot si spre deosebire de acum doua saptamani nu s-au mai inregistrat cozi si nervi din partea votantilor. Pana la inchiderea urnelor, la Londra se estimeaza ca vor vota peste o mie de cetateni romani.
Germania: Romanii au votat la Berlin, Bonn si MUnchen
"La Berlin atmosfera a fost linistita. Nu sunt cozi mai mari decat cinci-zece persoane. Votul decurge intr-o atmosfera eleganta," ne-a declarat presedintele sectiei de votare de la Ambasada Romaniei din Berlin. La cele trei sectii de votare de pe teritoriul Germaniei se asteapta in jur de 1.000 de romani. Pana la ora 18 (ora Romaniei) la Berlin votasera in jur de 380 de persoane . Se estimeaza ca numarul romanilor care voteaza in aceasta duminica nu-l va depasi pe cel de acum doua saptamani cand au votat 500 de persoane.
Belgia: Vot fara contestatii
In Belgia votul a fost mult mai fluent ca data trecuta, fara cozi interminabile si fara contestatii. La ora 18 (ora Romaniei) la Bruxelles votasera in jur de 920 de alegatori si se estimeaza ca numarul votantilor este mult mai mare decat la scrutinul anterior cand au votat 1.114 romani.
Portugalia: Romanii au votat mai veseli si mai linistiti
Si in Portugalia votasera mai multi romani decat la scrutinul precedent. "De data acesta, romanii au fost mai veseli si mai linistiti," ne-a declarat presedintele sectiei de votare din Lisabona. La ora 18 (ora Romaniei) votasera 222 de romani din cei 18.000 de cetateni romani aflati cu acte legale pe teritoriul Portugaliei.
Grecia: Aproape acelasi numar de alegatori ca la turul intai
La Ambasada Romaniei de la Atena se prezentasera la urne putin peste 900 de persoane la ora 18,30 (aceeasi la Bucuresti). In urma cu doua saptamani votasera in total 1.037 de cetateni romani, iar presedinta sectiei de votare, d-na Grete Tatler Tabaras, estima ca, pana la inchiderea urnelor, se vor prezenta cel putin tot atatia alegatori ca la turul intai. "Procesul in sine e mult mai simplu. Oamenii nu au decat doua optiuni", ne-a declarat d-na Tartler Tabaras, mai ales ca numarul de membri ai sectiei de votare a fost suplimentat pentru o mai buna desfasurare a procesului electoral.
Chisinau: Cetatenii romani prezenti la vot la fel ca in capitalele din Europa
Cetatenii romani din Republica Moldova s-au prezentat in numar mare la vot duminica, in prima parte a zilei. La ora 11,00 votasera deja 1.372 de persoane, comparativ cu primul tur de scrutin, cand aceasta rata a participarii la vot a fost atinsa abia la ora 17,00, relateaza postul Radio Romania Actualitati. Ambasada Romaniei la Chisinau a luat masuri pentru suplimentarea cabinelor de vot la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, intrucat la primul tur prezenta la vot a fost foarte mare. Au fost instalate, astfel, inca doua cabine de vot in sectia de votare de la ambasada si inca o cabina in sectia de votare de la consulat.
Militarii romani din Kandahar au inceput sa voteze cu 4 ore inaintea conationalilor
Peste 66 de militari romani din cadrul Batalionului de Infanterie 281 "Bold Eagles", dislocati in teatrul de operatiuni din Kandahar votasera, duminica dimineata, la sectia de votare 1395 Kandahar, pana la ora locala 9,45, adica 7,30 ora Romaniei, a declarat pentru Rompres maiorul Valeriu Cucos, presedintele sectiei de votare. "in baza militara din Kandahar sunt 435 de romani, pe care ii asteptam la vot. Misiunile din aceasta zi sunt stabilite in asa fel incat toti militarii nostri sa poata vota, daca doresc acest lucru", a explicat Cucos. "Maine dimineata, dupa numararea voturilor si dupa ce trimitem procesul-verbal in tara, vom afisa rezultatele si in tabara. Buletinele de vot si procesul-verbal in original vor fi transmise la Bucuresti cu un avion, in cursul zilei de marti", a declarat Cucos Si jandarmii aflati in misiuni de mentinere a pacii in provincia sarba Kosovo isi exercita dreptul de vot, in cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, la sectia organizata la sediul unitatii militare romanesti (a MApN). Potrivit unui comunicat de presa al Jandarmeriei Romane, in prima parte a zilei votasera 22 de jandarmi din totalul de 78, urmand ca si ceilalti, aflati in diferite misiuni, sa-si poata exprima optiunea de vot.
Israel: Prezenta mai mare la urne decat la 28 noiembrie
In Israel, ca si la primul tur de scrutin, au existat trei sectii de votare, clasice de acum: la Ambasada Romaniei din Tel Aviv, Biserica Romana din Ierusalim si la Haifa. Daca acum doua saptamani, din primele ore s-a consemnat coada la urne, ieri, pana la pranz, votasera mai multe persoane decat la 28 noiembrie, la ora 17: 938 fata de 873. E un fapt cu atat mai semnificativ, cu cat trebuie mentionat ca duminica e zi de lucru, prima din saptamana, iar concetatenii nostri cu drept de vot sunt la munca, programul incheindu-se, de regula, dupa ora 17,00. La 28 noiembrie, au votat cu precadere muncitorii romani, acum, lor alaturandu-li-se si israelienii cu dubla cetatenie. Din portul Ashdod, marinarii romani au venit cu autocarele, ca si cei din Yaffa ori muncitorii de pe santiere, adusi de patronii locali. Ambasadorul Romaniei in Israel, Mariana Stoica, ne-a relatat ca nu s-au inregistrat incidente si ca numarul celor care ar fi dorit sa voteze a fost cu mult mai mare, dar documentele lor au expirat, iar ei nu si le-au reinnoit din diferite motive. Poate, cartea de alegator ar fi reprezentat o solutie.
Iordania: Bradul de Craciun adus de acasa i-a intampinat pe votanti
In Iordania, Asociatia Romancelor a fost foarte activa si in perspectiva celui de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor din Romania. Ca urmare, ieri, la sectia de votare de la Ambasada Romaniei din Amman s-au prezentat la urne numeroase femei provenind din tara noastra. O prezenta mai numeroasa s-a inregistrat dupa ora 18, cand sotii lor isi incheie ziua de lucru, in Iordania, tara araba, ieri fiind a doua zi de munca din saptamana. La vot s-au prezentat atat romance si romani din Amman, cat si din celelalte orase iordaniene (Zarqa, Irbid, As-Salt, Ar-Rusaifah) care, la sectia de vot, au fost intampinati de traditionalul brad de Craciun, impodobit si adus din tara - o prezenta insolita in insorita Iordanie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite