MAE: Vizita lui Fabius a fost amânată din raţiuni obiective; fusese convenită doar de principiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean

Ministerul Afacerilor Externe informează că şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, a anunţat încă din 3 august că nu poate fi prezent în 3 septembrie la Bucureşti, fiind amânată astfel vizita pe care o convenise de principiu cu fostul ministru Andrei Marga.

"La data de 3 august 2012, MAE francez a anunţat MAE român că ministrul Laurent Fabius nu mai poate fi prezent la data de 3 septembrie 2012 la Bucureşti, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR), având în vedere un alt angajament pe care ministrul francez îl are în plan extern, astfel că vizita a fost amânată din raţiuni obiective. (...) Totodată, precizăm că nu a existat o confirmare scrisă a participării oficialului francez la RADR, fiind exprimat doar un acord verbal de principiu", se arată într-o precizare a MAE transmisă vineri.

Poziţia MAE vine ca răspuns la afirmaţia făcută vineri de fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, pe blogul personal, potrivit căreia ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, şi-a anulat vizita programată la Bucureşti la începutul lunii septembrie, aceasta fiind o dovadă a izolării internaţionale a României în urma guvernării USL, scrie Mediafax.

"Ideile insinuate de domnul Teodor Baconschi reprezintă o dezinformare a opiniei publice", afirmă MAE.

MAE reaminteşte că ministrul Titus Corlăţean a avut avut joi, 23 august, "o convorbire telefonică fructuoasă, desfăşurată în termeni extrem de amicali, cu omologul francez privind decizia Guvernului de la Paris de relaxare a condiţiilor de acces pe piaţa muncii pentru cetăţenii din România şi Bulgaria şi măsurile luate de autorităţile de la Paris vizând integrarea socială a cetăţenilor de origine roma".

De asemenea, MAE evidenţiază în poziţia menţionată că ministrul Corlăţean "ar urma să aibă cu omologul francez şi o întrevedere în marja reuniunii Gymnich, care se va desfăşura în Cipru, în perioada 7-8 septembrie 2012".

Totodată, MAE menţionează că a început "pe un plan mai general, demersuri pentru realizarea unui plan de contacte diplomatice în perioada următoare".

Potrivit MAE, aceste contacte diplomatice ar trebui "să permită promovarea unei imagini corecte a României faţă de partenerii externi şi să faciliteze eliminarea graduală a prejudiciului de imagine cauzat de unele acţiuni lipsite de raţionalitate ale unor actori politici din plan intern pe perioada campaniei pentru referendumul de demitere a preşedintelui României".

"După ce susţinuse, din opoziţie, că Traian Băsescu e izolat interna?ional, USL a încercat să prezinte reacţiile Occidentului faţă de situaţia pe care a generat-o de când a preluat puterea doar ca pe o formă de solidarizare a PPE cu PDL. Mă întreb atunci de ce tocmai şi-a anulat vizita la Bucureşti socialistul Laurent Fabius, ministrul francez de externe? Adevărata izolare interna?ională a României abia a început. Ea este opera USL, însă factura va fi plătită de toţi românii, indiferent de ce sau dacă au votat la referendumul din 29 iulie", afirmă Baconschi, într-un text postat vineri pe blogul său.

De asemenea, Baconschi spune că pe fondul "acestei realităţi negative, USL se face că plouă, deşi seceta diplomatică la care au condamnat ţara noastră a compromis orice recoltă geopolitică normală, suspendând capacitatea României de a-şi fructifica avantajele naţionale, regionale şi comunitare".

Fostul ministru de Externe al USL Andrei Marga declara, în 23 iulie, că omologul francez, Laurent Fabius, a confirmat alături de Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, că va onora invitaţia adresată de a participa la Reuniunea anuală a diplomaţiei române, programată a se desfăşura la Bucureşti pe 3-5 septembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite