MAE: România a fost de acord cu abordarea Preşedinţei cipriote privind anularea Consiliului JAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MAE precizează că anularea Consiliului JAI a fost decisă de Preşedinţia cipriotă, după consultarea statelor membre, agenda neavând suficientă substanţă, România fiind de acord cu abordarea şi opinând că această perioadă reprezintă o oportunitate pentru demersuri privind aderarea la Schengen.

"Decizia de anulare a Consiliului JAI din 20 septembrie a fost luată de Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, după consultarea statelor membre. Preşedinţia cipriotă a apreciat că agenda nu avea suficientă substanţă, mai ales în condiţiile în care partea de justiţie fusese anulată încă din luna iulie", se arată într-un comunicat al MAE.

Ministerul menţionează că subiecte au fost reportate pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului JAI din 25-26 octombrie.

"Din punctul de vedere al României, care a fost de acord cu abordarea Preşedinţei cipriote, această perioadă reprezintă o oportunitate ce va fi folosită pentru continuarea demersurilor politico-diplomatice în vederea promovării obiectivului său de aderare la spaţiul Schengen", precizează MAE.

Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu, va continua dialogul cu partenerii europeni pentru prezentarea argumentelor legate de îndeplinirea condiţiilor prevăzute de acquis-ul Schengen în vederea obţinerii unei decizii pozitive.

Preşedinţia cipriotă a Consiliului Uniunii Europene a anulat reuniunea din 19-20 septembrie a Consiliului JAI din lipsă de "subiecte substanţiale", însă aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi pe agenda reuniunii JAI din 25-26 octombrie.

"Deoarece nu am avut subiecte care să ducă discuţii substanţiale, am decis, ca Preşedinţie în exerciţiu, să anulăm reuniunea din septembrie a Consiliului JAI. Nu e normal să ţinem o reuniune de Consiliu doar pentru că era în calendarul nostru", a declarat marţi Nikos Christodoulides, purtător de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a UE.

El a adăugat că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen se va afla pe agenda Consiliului JAI programat pentru luna octombrie, iar până la următoarea reuniune "mai multe dosare importante vor fi pregătite pentru discuţii substanţiale şi luarea de decizii".

Consiliul JAI, programat pentru 19-20 septembrie, care trebuia să ia o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost anulat, au declarat anterior surse oficiale.

Conform surselor citate, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul subiect important pe agenda reuniunii programate săptămâna viitoare.

În condiţiile menţinerii opoziţiei Olandei, precum şi a nuanţării poziţiilor Germaniei şi Belgiei, care consideră necesară aşteptarea raportului suplimentar privind MCV de la finalul acestui an, s-a decis de către preşedinţia cipriotă a UE anularea acestei reuniuni.

Decizia anulării reuniunii de săptămâna viitoare a fost luată luni seară, au precizat aceleaşi surse.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a confirmat, într-o declaraţie pentru Mediafax, anularea de către preşedinţia cipriotă a Consiliului UE a reuniunii din 19-20 septembrie a Consiliului JAI, în care trebuia să se discute aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Vă pot confirma că reuniunea a fost anulată şi toate subiectele aflate pe agendă au fost reprogramate pentru următoarea reuniune, de pe 25 octombrie", a declarat Orban.

Întrebat care au fost considerentele care au dus la anularea acestei reuniuni, Orban a arătat că decizia a fost luată de preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, cu consultarea statelor membre, în condiţiile în care "nu s-au întrunit toate elementele pentru lărgirea spaţiului Schengen".

"E posibil ca, în condiţiile în care nu s-au întrunit toate elementele pentru lărgirea spaţiului Schengen, să fi fost luată această decizie. E o decizie care se ia de către preşedinţia Consiliului, cu consultarea statelor membre", a precizat Orban.

De asemenea, întrebat dacă sunt şi alte ţări UE care s-au alăturat Olandei în opoziţia pentru intrarea României şi Bulgariei în Schengen, Orban a arătat că au fost nişte semnale din partea Germaniei şi e posibil să mai fie vorba şi de alte state.

"Sunt nişte semnale de exemplu din partea Germaniei şi e posibil să fi fost şi alte state membre, dar nu sunt la curent în momentul de faţă", a afirmat ministrul Afacerilor Europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite