Lupta lui Ponta pentru banii daţi de Ungureanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul  USL încearcă să recupereze sumele alocare primarilor de Guvernul PDL-UDMR. „Adevărul“ a făcut radiografia luptei politice din spatele finanţării administraţiei locale.

Alocarea banilor pentru administraţia locală este un subiect permanent de dispută între partidele politice. Sumele de bani sunt stabilite de Guvern, prin hotărâre, iar premierii care s-au perindat pe la Palatul Victoria şi-au favorizat propriul partid şi aliaţii politici.

O hotărâre de guvern în acest sens, aprobată de Mihai Răzvan Ungureanu în luna aprilie, a provocat controverse, mai ales că alocările de fonduri s-au produs cu puţin timp înainte de campania electorală.

Cum s-au desfăşurat evenimentele? La sfârşitul lunii martie, presa primea o informaţie „bombă" venită „pe surse" de la Guvern: premierul Ungureanu ar fi trântit uşa de la Palatul Victoria în timpul unei întâlniri cu liderii Coaliţiei.

Primul ministru ar fi reuzat să semneze o hotărârea care prevedea alocarea preferenţială de bani către primăriile PDL şi UNPR şi ar fi acuzat „presiunile politice" ale liderilor Coaliţiei.

Între Ungureanu şi Ponta

Cu toate acestea, pe 6 aprilie, Guvernul Ungureanu, reunit în şedinţă, decidea aprobarea hotărârii. Varianta oficială a Executivului a fost că premierul i-ar fi convins pe liderii Coaliţiei să renunţe la alocările preferenţiale de fonduri.

„Vreau să mai subliniez faptul că alocările de fonduri vor fi efectuate fără a se ţine cont de culoarea politică", afirma purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Datele din hotărârea de guvern ridică însă semne de întrebare. Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor 648 de milioane de lei, aleşii locali ai PDL, UDMR şi UNPR fiind favorizaţi din punct de vedere financiar la împărţirea banilor de către Executiv.

În 8 mai, în prima şedinţă,  Executivul condus de Victor Ponta a decis că primarii sunt obligaţi să returneze Guvernului fondurile necheltuite din alocaţiile primite la începutul lunii aprilie de la fostul Cabinet Ungureanu pentru cheltuieli curente şi cofinanţarea unor proiecte europene.
Liderii PDL au protestat şi au anunţat că primarii partidului vor da Guvernul în judecată.

Avocatul Poporului a contestat ordonanţa la Curtea Constituţională, iar, săptămâna trecută, magistraţii au luat o decizie care dă, pe jumătate, dreptate fiecărei părţi.

Calculele premierului

Ordonanţa a fost declarată constituţională, dar în anumite condiţii. Curtea spune că măsurile financiare sunt constituţionale dacă se aplică numai sumelor alocate şi neutilizate de către unităţile administrativ-teritoriale care nu au înregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital şi nu au avut în derulare proiecte externe.

Mai pe româneşte, Guvernul nu poate recupera decât o parte din banii alocaţi de Executivul precedent. Guvernul îşi menţine decizia de a retrage banii primiţi de către primăriile PDL de la Executivul Ungureanu, deoarece jumătate dintre acestea nu înregistrează arierate şi nici nu necesită fonduri de cofinanţare a proiectelor europene, potrivit premierului Victor Ponta.

Potrivit calculelor făcute de Guvern, pot fi recuperate sumele alocate de Mihai Răzvan Ungureanu pentru 810 primării din 1.657.

Ponta a arătat că, după o primă analiză, din 1.657 de unităţi administrative care au primit bani de la Guvernul Ungureanu, 810 nu aveau nici arierate şi nici nevoi de cofinanţare a unor proiecte europene. Concluzia: bani alocaţi total ilegal de fostul guvern, care vor fi luaţi înapoi de actualul Executiv.

648 de milioane de lei a alocat Guvernul Ungureanu pentru administraţiile locale.

Cum s-au dat fondurile

Dintre consiliile judeţene, cele mai mari sume au mers în Dâmboviţa (condus de PDL) - 10 milioane de lei, Harghita (UDMR ) - 6,8 milioane de lei, Covasna şi Mureş (UDMR), cu 4,8 milioane de lei. Judeţe precum Constanţa, Teleorman sau Vrancea, conduse de PSD, nu au primit niciun leu.

În Bucureşti, cea mai mare sumă, de 6 milioane de lei, a fost primită de Primăria Sectorului 2, condusă de Neculai Onţanu, membru UNPR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite