Luptă fratricidă între PD, PNŢCD şi UDMR pentru europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru partidele şi asociaţiile româneşti, PD, PNŢCD şi UDMR, membre ale grupului PPE - ED din Parlamentul European, competiţia electorală pentru alegerile din 25 noiembrie nu presupune numai

Pentru partidele şi asociaţiile româneşti, PD, PNŢCD şi UDMR, membre ale grupului PPE - ED din Parlamentul European, competiţia electorală pentru alegerile din 25 noiembrie nu presupune numai izbânda contra liberalilor sau social -democraţilor, ci şi anihilarea competiţiei în sânul celui mai puternic grup parlamentar european.

Grupul are 278 de membri, din cei 758 de membri ai parlamentului. Cu alte cuvinte, când vine vorba de voturi, frăţia creştin democrat-populară dintre PD, PNŢCD şi UDMR devine duşmănie.

PPE, imparţial, preferă PD

Liderii PPE au numai mesaje pozitive pentru cei trei reprezentanţi ai săi din România: solidaritate şi colaborare. Ca în orice familie, fie ea şi politică, există însă un preferat: PD. Wilfried Martens, preşedintele PPE, le-a transmis tuturor celor trei, pe 10 octombrie, că le urează să câştige majoritatea locurilor alocate României în PE. Martens a fost prezent în România la lansarea candidaţilor PD.

Tot în octombrie, Joseph Daul s-a întâlnit, la Bruxelles, cu liderul Uniunii, Marko Bela, şi cu trei dintre candidaţii UDMR, Gyorgy Frunda, Sogor Csaba, Winkler Gyula. La recomandarea lui Daul pentru o solidaritate cât mai mare cu partidele-surori, Marko Bela a spus că între ele nu există nici măcar o colaborare închegată. Daul a participat la Timişoara, în octombrie, la un seminar, unde le-a transmis candidaţilor PD prezenţi că grupul PPE - ED mizează pe "cât mai mulţi deputaţi europeni români, în special din rândurile PD".

PD vrea totul

După cum spune fostul ministru Sorin Frunzăverde, nr. 1 pe lista de candidaţi ai PD pentru euroalegeri, PD doreşte să câştige toate locurile alocate României în PE. De la înălţimea acestor ambiţii, PD nu are prea multă înţelegere pentru PNŢCD, partid pe care nu îl consideră "reprezentativ". "În acest moment nu avem dialog cu PNŢCD. (...) O colaborare poate avea loc dacă intră în Parlamentul European şi în cel al României.

Dar au ratat şi în 2000, şi în 2004", spune Sorin Frunzăverde. "Voturile se obţin făcând ceva concret. Românii nu pot trăi din istorie. Istoria le dă doi la sută", spune fostul ministru al integrării, Anca Boagiu. UDMR? PD "nu agreează excesele" Uniunii în privinţa minorităţilor, tema cea mai recentă fiind cea a regionalizării, după cum precizează Frunzăverde.

PNŢCD: PD doreşte dispariţia noastră

"Când noi eram membri PPE, PD era în Internaţionala Socialistă", afirmă Marian Miluţ, preşedintele PNŢCD. "Cu PD nu se poate purta un dialog; doresc dispariţia, doresc absorbţia noastră", spune Miluţ şi, în plus, "provin din fostul FSN". Chiar şi UDMR i se pare o rudă nouă, venită în PPE şi datorită influenţei FIDESZ. "Cu UDMR putem purta un dialog", spune Miluţ, deşi "aspiraţiile lor sunt puţin limitate, nu au proiecte şi programe naţionale".

Tokes, concurentul principal al UDMR

"Între UDMR şi cele două partide-surori, relaţiile nu sunt reci; le-aş numi mai degrabă normale, în conjunctura actuală", spune senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, cap de listă al Uniunii în alegerile pentru Parlamentul European. El se limitează la a constata că PD are alte interese, odată ce a devenit partid de opoziţie, şi, pe de altă parte, observă că relaţiile cu PNŢCD sunt mai distante, fiind partid neparlamentar.

După părerea sa, principiile PPE sunt respectate şi de PD, şi de UDMR, iar senatorul aminteşte că liderii popularilor europeni, Wilfried Martens şi Hans Gert Poettering, au recomandat, pe durata campaniei electorale, ca partidele româneşti din PPE să nu se lupte între ele şi să găsească un modus vivendi şi în parlamentul român, şi în cel european.

Pe de altă parte, senatorul UDMR consideră că anumite proiecte al Uniunii nu sunt votate în parlament deoarece unele partide se tem că ar putea pierde voturi, o chestiune de "lipsă de curaj", după părerea sa. Regionalizarea, de pildă, după cum explică el, nu este un proiect etnic, ci aplicabil la scară naţională. UDMR a calculat că ar putea obţine două locuri în Parlamentul European.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite