„Lupii tineri“ din Guvernul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democraţii au în lucru o variantă de Executiv care cuprinde 13 ministere. În partid a început bătălia între generaţii pentru un fotoliu de ministru. Favoriţi sunt cei din „garda tânără“, sprijiniţi de Victor Ponta, care este considerat viitorul premier.

Moda guvernelor din umbră lansată de liberali i-a cuprins şi pe colegii lor de Opoziţie de la PSD. Lupta între seniorii şi tinerii social-democraţi ar putea fi câştigată de cei din urmă, creditaţi cu mari şanse să fie majoritari în viitorul Guvern social-democrat, potrivit unor surse din partid. Victor Ponta a promovat constant, mai ales după preluarea şefiei PSD, tabăra tânără, reprezentată de parlamentari ca Dan Şova, Nicu Bănicioiu, Valeriu Zgonea, Titus Corlăţean sau Georgian Pop, stârnind critici în surdină din partea unor seniori, susţin sursele citate.

Citiţi şi:

Guvernul din umbră al PSD: 13 ministere şi 4 miniştri delegaţi

Victor Ponta: "Guvernul este condus de Elena Udrea, în acest moment"

Ponta, în replică la afirmaţia lui Antonescu: "După ce omorâm ursul, vedem ce facem cu pielea lui"

Aceleaşi voci mai spun că unii dintre "greii" partidului, precum Ecaterina Andronescu, Liviu Dragnea sau Dan Nica, îşi vor atribui însă fără drept de apel un portofoliu, datorită experienţei câştigate. Din Guvernul PSD schiţat de departamentele de specialitate ale partidului dispar funcţia de vicepremier şi portofoliul de la Comunicaţii, în timp ce unele ministere se comasează: Administraţia şi Internele cu Dezvoltarea Regională, Finanţele Publice cu Economia, iar Comerţul şi Mediul de Afaceri cu Turismul. Pe lângă miniştrii titulari apar şi patru miniştri delegaţi, care se vor ocupa de atragerea fondurilor europene, activităţile de control, politicile publice şi relaţia cu patronatele şi sindicatele. Postul de ministru delegat însărcinat cu atragerea fondurilor europene va fi adjudecat de Vasile Puşcaş. Coordonatorul Departamentelor PSD, Adrian Năstase, a precizat că această structură „nu este bătută în cuie", fiind posibile unele modificări. Formula guvernamentală va fi cuprinsă în programul pe care social-democraţii îl vor face public la Congresul extraordinar al partidului, convocat pentru data de 16 octombrie.

Impozitare progresivă

Una dintre măsurile prevăzute în programul de guvernare al PSD se referă la introducerea impozitării diferenţiate, specialiştii partidului avansând în ultimele luni mai multe variante. În lucru se află acum o schemă cu trei trepte, conform căreia nu vor fi impozitate veniturile lunare sub 1.000 de lei. Veniturile anuale de peste 12.000 de lei, dar până la pragul de 48.000 - 50.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 15%, iar veniturile anuale de peste 50.000 de lei, dar până la 144.000 lei vor fi impozitate cu 25%. Veniturile anuale peste acest prag (echivalente cu peste 12.000 de lei lunar) vor fi impozitate cu 35%.

Adrian Năstase a precizat că s-a renunţat la varianta de impozitare progresivă cu o cotă maximală de 40% deoarece s-a concluzionat că ar fi fost foarte puţini contribuabili care se încadrau în această treaptă de impozitare. PSD ar mai putea propune un impozit pe profit între 12 şi 16%, cifra spre care se înclină la acest moment fiind de 15%, iar o altă măsură ar putea viza introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare pentru societăţile financiare şi de brokeraj. În privinţa Acordului cu FMI, Ponta a declarat, ieri, că social-democraţii doresc un acord cu Fondul, dar nu de împrumut, ci de auditare, în comun cu Comisia Europeană.

Guvernul din umbră al PSD

- Administraţie, Interne şi Dezvoltare Regională: Liviu Dragnea sau Dan Nica (fost ministru de Interne)
- Externe: Titus Corlăţean
- Finanţe şi Economie: Florin Georgescu (prim-viceguvernator BNR), Iulian Iancu sau Viorel Ştefan
- Justiţie: Dan Şova sau Ioan Chelaru
- Apărare: Ioan Mircea Paşcu (fost ministru al Apărării)
- Educaţie: Ecaterina Andronescu (fost ministru al Educaţiei)
- Cultură: Olguţa Vasilescu
- Agricultură şi Dezvoltare rurală: Victor Surdu sau Petre Daea (fost ministru al Agriculturii)
- Industrie: Constantin Niţă (fost ministru al IMM-urilor) sau un specialist din afara partidului
- Infrastructură şi Construcţii: Robert Negoiţă
- Sănătate: Florian Popa (rectorul Universităţii de Medicină) sau Nicu Bănicioiu
- Muncă: Alexandru Athanasiu (fost ministru al Muncii)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite