"Lupii tineri" ai PNL, pierduţi în "jungla" administraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii liberali din "noua generaţie" au dezamăgit, dovedind că au primit pălării prea mari pentru capetele lor. Promovarea politicilor de partid în dauna celor publice este o constantă

Miniştrii liberali din "noua generaţie" au dezamăgit, dovedind că au primit pălării prea mari pentru capetele lor.

Promovarea politicilor de partid în dauna celor publice este o constantă în activitatea câtorva dintre membrii guvernului PNL.

Asta deşi reprezentanţii Alianţei D.A. au condamnat vehement practicile de acest gen, în perioada 2001- 2004. Cauza principală pentru care liberalii nu au evitat greşelile predecesorilor ţine de calitatea profesională şi eficienţa în funcţii a persoanelor din echipa premierului Tăriceanu.

Patru dintre actualii miniştri fac parte din "noua generaţie" a partidului - Tudor Chiuariu, Cristian David, Cristian Adomniţei şi Mihai Voicu. Ei nu au reuşit să se remarce printr-o viziune coerentă asupra reformării domeniilor de care se ocupă, lăsând mai degrabă impresia de nepricepere.

Cel mai tânăr dintre membrii Cabinetului Tăriceanu, Tudor Chiuariu (31 de ani), şi-a început mandatul de ministru al justiţiei cu o gafă. El a cerut înlocuirea unui şef din DNA, implicat în dosare sensibile, în baza rezultatelor unui control care urma să se desfăşoare. La aceasta s-a adăugat şi bănuiala că ar fi trimis Comisiei Europene o scrisoare prin care a solicitat diminuarea calificativelor acordate în domeniul anticorupţie, precum şi eliminarea unor critici din Raportul de ţară. Ca şi cum nu ar fi fost suficient, Tudor Chiuariu s-a dovedit extrem de neinspirat când a ales să se deplaseze la Suceava cu elicopterul pentru a inaugura un bazin de înot construit la şcoala pe care o absolvise.

După nici cinci luni de la preluarea portofoliului Justiţiei, Chiuariu este aspru sancţionat atât de către adversarii săi politici, cât şi de presă pentru infatuarea manifestată şi acţiunile de faţadă din domeniul pe care îl păstoreşte. În acest ultim capitol poate fi înscris şi demersul de asumare a succesului adoptării Legii Agenţiei Naţionale de Integritate.

Mediocritate pură la MIRA Cristian David, proaspăt doctor în ştiinţe economice, a încercat, pe cât posibil, să nu intre în colimatorul presei.

Totuşi, mersul lucrurilor în administraţie şi în cadrul poliţiei nu îl recomandă drept unul dintre oamenii de bază ai guvernului.

David nu este autorul niciunei iniţiative spectaculoase de reformare a domeniilor de care se ocupă. A trecut însă un test dificil - organizarea referendumului de demitere a şefului statului, acţiune desfăşurată în general corect din punct de vedere tehnic.

Câte steluţe sunt pe drapelul UE? Ca şi tizul său Cristian David, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, a preferat "discreţia" în exercitarea mandatului. Oricum, ambii nu aveau nicio legătură cu domeniile pe care le coordonează în momentul desemnării lor la conducerea ministerelor respective.

Adomniţei nu a fost însă inspirat să tacă atunci când trebuia. S-a făcut remarcat, într-un mod negativ, atunci când i-a indus în eroare, involuntar, pe elevii unei şcoli generale din Brăila, susţinând că pe drapelul UE sunt 15 steluţe.

În ceea ce îl priveşte pe Mihai Voicu, ministru pentru relaţia cu parlamentul, se poate spune că nu şi-a etalat, până în prezent, calităţile de negociator, atât de necesare într-o asemenea funcţie.

Numai dacă ţinem cont de faptul că PSD şi UDMR beneficiază de serviciile lui Viorel Hrebenciuc şi Verestoy Atilla, putem deduce cât de importantă este pentru guvern o persoană care să-i apere interesele în cadrul Legislativului.

Nici în calitate de preşedinte al comisiei pentru elaborarea Codului electoral, Mihai Voicu nu a strălucit, discuţiile pentru introducerea scrutinului uninominal fiind blocate multă vreme.

"Ăştia nu sunt miniştri, sunt papagali!"

Recent, în cadrul unei şedinţe a Biroului Politic al PNL, luându-se în discuţie prestaţiile lui Cristian Adomniţei, Tudor Chiuariu şi Cristian David, vicepreşedintele Puiu Haşotti i-a reproşat primuluiministru incompetenţa unor membri ai Cabinetului său. "Ăştia nu sunt miniştri, sunt papagali!", a spus Haşotti. Surse liberale afirmă că există o stare de nemulţumire atât în teritoriu, cât şi la nivel central faţă de lipsa de coordonare dintre partid şi guvern.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite