Luhan: "Peste 375.000 de cetăţeni ai UE îşi pierd anual viaţa din cauza cancerului digestiv"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit datelor înregistrate la nivelul Uniunii Europene, cancerul digestiv reprezintă cauza numărul unu a mortalităţii cetăţenilor europeni pe teritoriul UE. Cifrele europene arată că peste 375.000 de cetăţeni îşi pierd viaţa anual în urma acestei maladii, cu mult mai mult decât în cazul cancerului la sân sau la plămâni.

„Este extrem de îngrijorător faptul că procentul persoanelor care îşi pierd viața ca urmare a cancerului sistemului digestiv şi a formelor acestuia creşte cu rapiditate, datorându-se parţial îmbătrânirii populaţiei Europei. Numărul cazurilor de cancer esofagian este în creştere, iar cauzele acestuia sunt încă relativ necunoscute. Cancerul pancreatic reprezintă cea mai letală formă de cancer care afectează sistemul digestiv, rata de supravieţuire de cinci ani în urma acestuia fiind în medie de doar 4%. Numărul cazurilor de cancer la ficat este în creştere în majoritatea ţărilor europene ca urmare a legăturii dintre acesta şi hepatita virală şi a faptului că modurile de viaţă nesănătoase sunt extrem de răspândite" declară europarlamentarul Petru Luhan.

În acest context, europarlamentarul român a solicitat Comisiei Europene creşterea fondurilor în domeniul cercetării programelor de testare pentru depistarea cancerului colorectal, dar a fost refuzat. "Răspunsul Comisiei Europene este inacceptabil. Rata ridicată de mortalitate demonstrează în mod evident că nu se face suficient pentru a reduce cancerul digestiv", a mai zis Petru Luhan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite