Petru Luhan: "UE va introduce brevetul unic european"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru introducerea brevetului unic european. Astfel, introducerea brevetului unitar permite orcărei societăţi comerciale sau persoane fizice să-şi protejeze invenţiile pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Decizia introducerii brevetului unic european apare după o îndelungă dezbatere europeană, demarată în anul 2000.

În prezent societăţile comerciale sau persoanele fizice care doresc să-şi protejeze invenţiile o pot face prin oficiile naţionale ale Statelor Membre la costuri extrem de ridicate. De exemplu, costul total de validare pentru un brevet care să fie valabil pe întreg teritoriul UE se situează, potrivit estimărilor, între 22 000 şi 26 000 euro. Astfel, potrivit datelor actuale, cifrele înregistrate la nivel UE demonstrează că societăţile comerciale au cheltuit anual, între 205 și 230 de milioane de euro cu traducerile, validările şi onorariile plătite profesioniştilor.

„Introducerea unui brevet unic european, valabil în toate statele Uniunii Europene are două consecinţe majore: pe de-o parte sistemul brevetării se simplifică profund. Cei care vor dori să-şi breveteze invenţiile vor beneficia de o reducere cu 80% a poverii administrative. Pe de altă parte, o altă consecinţă, deloc neglijabilă se referă la reducerea costurilor de brevetare de la 26.000 euro la 680 de euro pentru un brevet valabil pe întreg teritoriul Uniunii Europene", declară europarlamentarul PDL, Petru Luhan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite