Ludovic Orban va fi scos din conducerea Camerei cu mâna PDL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul şi-ar putea pierde postul de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor ca efect al dorinţei Puterii de a avea majoritatea în Biroul Permanent

La începutul sesiunii parlamentare, PDL va oferi UNPR unul din cele patru posturi de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor . În consecinţă, dintre cei trei vicepreşedinţi ai Opoziţiei Ludovic Orban (PNL), Adrian Năstase (PSD) şi Valeriu Zgonea (PSD) va trebui să renunţe la poziţia deţinută.

Potrivit unor surse liberale Ludovic Orban ar fi "candidatul ideal" pentru părăsirea Biroului Permanent. În primul rând, pentru că algoritmul parlamentar obligă, practic, PNL să renunţe la unul din locurile din Biroul Permanent. După calculele PDL, Puterea ar urma să deţină şapte locuri iar Opoziţia şase. Cum PSD are un număr aproape dublu de deputaţi faţă de PNL, PSD ar urma să aibă , în principiu, patru locuri iar PNL două. Cele două partide vor avea în copntinuare câte un chestor şi un secretar.

Orban mai are dreptul la o singură sesiune.

În schimb, social- democraţii vor primi "aproape în întregime" cele două posturi de vicepreşedinţi, urmând ca Orban să fie , practic, eliminat potrivit unei scheme, extrem de complicate. "Potrivit schemei primite de la Secretariatul General al Camerei, Puterea va avea doi vicepreşedinţi, iar Opoziţia doi. Din cele două locuri ale Opoziţiei, PSD are dreptul la unul în toate cele patru sesiuni. Al doilea post de vice va reveni PSD trei sesiuni şi PNL o sesiune", au afirmat surse liberale.

Pentru ca PNL să păstreze în toate cele patru sesiuni postul de vicepreşedinte , ar trebui ca PSD să renunţe la aplicarea algoritmului, dar ideea este privită cu scepticism de liberali. "Alianţa PSD-PNL se va realiza pe baze paritare, mai puţin în cazurile în care este vorba de Ludovic Orban", afirma un deputat liberal.

Pe de altă parte, Orban a rămas fără marjă de manevră în interiorul grupului PNL unde este foarte popular. Liberalii au votat de mai multă vreme o decizie potrivit căreia cei aleşi în Biroul Permanent al Camerei reprezintă partidul pe toată durata mandatului de patru ani de zile. Regula nu se va aplica, desigur, în cazul posturilor pierdute - cum este de pildă cazul la Senat unde PNL îi va ceda lui Dan Voiculescu un post de vicepreşedinte sau cum se va întâmpla la Camera Deputaţilor. Ori, potrivit acestei reguli, Mihai Voicu în calitate de chestor şi Dan Motreanu în calitate de secretar vor prezenta partidul până în 2012, fără ca posturile lor să mai poată fi "atacate" de alţi doritori.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite