Liviu Pop: Consiliul Național de Etică ar putea respinge reclamațiile de plagiat anonime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Național de Etică ar putea decide ca sesizările anonime privind plagiatul să nu mai fie luate în seamă, iar orice reclamație să fie mai întâi analizată de către comisiile proprii din fiecare unitate sau institut de cercetare, unde există posibilitatea, a declarat, joi, ministrul Liviu Pop.

„Am identificat, astăzi, două probleme pe care trebuie să le soluţionăm şi care ţin într-un fel de organizarea activităţii Consiliului Naţional de Etică şi de o limitare a cererilor, numai în mai fiind 20 de solicitări", a explicat ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop.

Demnitarul spune că a cerut ca la fiecare unitate sau instituţie de cercetare care are comisie de etică să fie filtrate cererile şi abia apoi să fie transmise Consiliului Naţional.

„Am cerut ca acolo unde există comisia de etică să funcţioneze şi să filtreze cererile şi apoi să fie trimise la Consiliul Naţional. De asemenea, s-a cerut eliminarea chestiunii cu anonimatul care pune un plagiat că aşa i se pare şi se supraaglomerează activitatea Consiliului Naţional", a mai spus ministrul interimar al Educaţiei.

El a mai spus că, din punctul lui de vedere, Consiliul Naţional de Etică ar trebui să treacă în subordinea Parlamentului, şi nu să fie „în pixul" fiecărui ministru.
Totodată, Pop a ţinut să precizeze că va sprijini modificarea Legii educaţiei în toate punctele în care nu poate fi aplicată sau aplicarea este deficitară. De asemenea, ministrul a spus că va sprijini în Senat modificarea bacalaureatului începând cu 2013, dacă elevii vor cere asta.

Rolul Consiliului Naţional de Etică a fost mediatizat, în luna mai, pe fondul scandalului de plagiat ce l-a avut ca protagonist pe predecesorul lui Pop la Educaţie, Ioan Mang. Acesta din urmă a fost acuzat că ar fi copiat articole ştiinţifice ale unor autori străini, iar Consiliul - organism consultativ, fără personalitate juridică, pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică - ar trebui să dea un vot în această problemă, pentru validarea deciziei fiind necesar ca opt din cei 11 membri să aibă aceeaşi opinie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite