Lista Guvernului, negociată la sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titus Corlăţean (Justiţie), Călin Popescu-Tăriceanu (Externe) şi Florin Georgescu (Finanţe) au fost câteva dintre numele propuse pentru a face parte din Guvernul Ponta.

Victor Ponta şi Crin Antonescu au avut, ieri, mai multe runde de discuţii pe tema componenţei Executivului USL, care va avea 16 ministere şi patru miniştri delegaţi. Cele două partide mari, PNL şi PSD, îşi vor împărţi paritar funcţiile. Negocierile s-au dovedit extrem de serioase, în încercarea de a împăca mai multe obiective. Victor Ponta are nevoie să păstreze o relaţie bună atât cu Crin Antonescu, cât şi cu propriul partid. În plus, noul Executiv trebuie să fie unul cu care USL să poată defila în faţa alegătorilor, într-un an electoral.

Din acest motiv, Victor Ponta a renunţat la ideea de a-l păstra în Guvern pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în condiţiile în care Crin Antonescu a cerut explicit ca în noul Executiv să nu rămână niciun ministru din Guvernul Ungureanu.

Pentru a rezolva problema, liderii USL au păstrat Justiţia în parohia PSD, propunându-l pentru această funcţie pe senatorul Titus Corlăţean, au afirmat surse liberale. În schimb, liberalii au preluat Ministerul Externelor, pe care trebuia să îl deţină iniţial Corlăţean,  de la PSD, şi vor să îi propună această funcţie lui Călin Popescu Tăriceanu.

Surprizele negocierilor de ieri

„Rocada" dintre cele două partide rezolvă şi alte probleme decât neînţelegerea din jurul lui Cătălin Predoiu. Ponta dă un semnal în exterior că nu îl nominalizează la Justiţiei pe Dan Şova, autorul unor declaraţii controversate. Pe de altă parte, Antonescu dă un semnal în interiorul PNL că la guvernare pot avea acces şi adversari ai săi din partid. 

Citeşte şi
EDITORIAL DE SABIN ORCAN
Bancul anului: Şova la Justiţie


Din Cabinetul Ungureanu va supravieţui un singur ministru. Este vorba de deţinătorul portofoliului Afacerilor Europene, Leonard Orban. Liberalii au manifestat rezerve faţă de menţinerea acestuia, dar în cele din urmă se pare că Victor Ponta a avut câştig de cauză.

Cele două părţi au mai convenit să spargă în două Ministerul Administraţiei şi Internelor. Portofoliul Internelor va fi preluat de Ioan Rus (PSD), iar cel Administraţiei de Victor Paul Dobre (PNL). În acelaşi timp, Victor Ponta a obţinut acceptul liberalilor de a-l propune pentru ministerul Finanţelor pe Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

Corneliu Dobriţoiu (PNL) va prelua, cel mai probabil, portofoliul Apărării. Mariana Câmpeanu (PNL) ar putea reveni în fruntea Ministerului Muncii, pe care l-a mai condus în timpul Guvernului Tăriceanu. Senatorul PNL Mircea Diaconu este favorit pentru a prelua portofoliul Culturii.

Concurenţă la mai multe ministere

La Educaţie, alegerea finală se va face între Ecaterina Andronescu (PSD) şi Andrei Marga (PNL), ambii foşti deţinători ai portofoliului. În cazul unora dintre ministere, competiţia are loc în cadrul aceluiaşi partid. Este şi cazul Ministerului Dezvoltării, care va reveni cel mai probabil PSD, şi pentru care concurează vicepreşedinţii Constantin Niţă şi Valeriu Zgonea.

Ultimul dintre aceştia beneficiază de susţinerea lui Viorel Hrebenciuc. Ministerul Dezvoltării cântăreşte greu în politica românească, „modelul" brevetat de Elena Udrea arătând că politicianul care are pe mâini fondurile uriaşe ale acestei instituţii are influenţă printre aleşii locali ai partidului. Pentru şefia Ministerului Mediului concurează trei pesedişti: Rovana Plumb, Carmen Moldovan şi Alexandru Mazăre (fratele lui Radu Mazăre).

Ponta anunţă astăzi lista

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, ieri, că va anunţa lista Cabinetului marţi seară, cei 20 de membri urmând să fie supuşi votului politic al partidelor componente ale USL în cursul zilei de miercuri. El a precizat că imediat după acest vot va iniţia discuţii cu grupurile parlamentare, cu excepţia PDL, pentru susţinerea în Parlament.

UDMR deschide uşa colaborării cu Ponta

Odată cu schimbarea majorităţii parlamentare şi desemnarea lui Victor Ponta în funcţia de premier, o parte a fostei coaliţii de guvernare şi-a schimbat radical discursul cu scopul de a rămâne în sfera Puterii. Dacă imediat după adoptarea moţiunii de cenzură, liderul UNPR , Gabriel Oprea, şi-a amintit brusc de vechea prietenie cu Victor Ponta, a venit şi rândul UDMR să se dezică de foştii parteneri de guvernare.

Liderul partidului, Kelemen Hunor, a arătat, ieri, după o întâlnire cu liderii judeţeni ai Uniunii, că UDMR nu are nicio obligaţie faţă de foştii aliaţi politici. „Am analizat situaţia şi am decis că UDMR nu are nicio obligaţie faţă de foştii parteneri şi nici faţă de alte partide parlamentare", a afirmat, la Cluj-Napoca, Kelemen Hunor. Chiar dacă liderii USL au subliniat încă de vineri că nu vor negocia cu minoritatea maghiară susţinerea Guvernului Ponta în Parlament, liderii UDMR nu au exclus posibilitatea să dea votul de încredere noului Executiv.

 „Cei care au avut 235 de voturi pentru a da jos Guvernul Ungureanu sunt convins că au 235 de voturi, suficiente pentru a instala un nou Guvern.Vom urmări agenda noastră, dictată de electoratul maghiar, colegii mei din Uniune susţin această poziţie, iar poziţia faţă de noul Guvern o vom stabili după ce vom şti programul şi cine sunt miniştrii", a mai spus Kelemen Hunor.

Situaţia UMF Târgu-Mureş

Principalul motiv pentru care UDMR înclină spre a susţine Cabinetul Ponta este înfiinţarea liniei de limbă maghiară la UMF Târgu-Mureş. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, vineri, după consultările de la Cotroceni, că hotărârea de guvern privind noua linie universitară la UMF Târgu- Mureş rămâne în vigoare, deşi moţiunea de cenzură a trecut. În pofida faptului că unul din punctele moţiunii a vizat şi situaţia UMF Târgu-Mureş, Hunor a mai precizat că  formaţiunea sa va milita în continuare pentru aplicarea acestui act normativ. „HG se aplică. Moţiunea era îndreptată împotriva Guvernului. Dacă îmi permiteţi, ştiu mai bine, aşa am citit eu moţiunea şi Constituţia. HG este în vigoare", spunea Kelemen.

Totuşi, liderii UDMR se aşteaptă ca viitorul guvern să aibă o iniţiativă de anulare a Hotărârii adoptate de Guvernul Ungureanu, şi încearcă, la nivel declarativ, să se apropie de  USL. „Dacă cineva doreşte anularea HG şi va avea în Guvern o astfel de iniţiativă, probabil viitorul guvern, este treaba lor. Noi nu vom fi de acord şi vom milita pentru respectarea şi aplicarea legii", spunea preşedintele UDMR.

"UDMR nu are nicio obligaţie faţă de foştii parteneri şi nici faţă de alte partide parlamentare.
Kelemen Hunor preşedinte UDMR

Ponta: Sunt premise pentru reîntregirea salariilor

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, ieri, după întrevederea cu delegaţia FMI, BM şi CE, că, din cifrele economice din acest moment, există premise pentru revenirea salariilor la nivelul din 2010, el precizând că acest lucru ar presupune o schimbare a ţintei de deficit. „Din cifrele existente în acest moment, sunt premise, într-adevăr. Dar asta presupune o schimbare a ţintei de deficit", a spus Ponta.

Ponta a declarat că, deşi creează probleme pentru deficit, revenirea salariilor la nivelul din 2010 reprezintă o prioritate pentru USL. „Reprezintă pentru noi o prioritate (reîntregirea salariilor, n.r.) . Şi cam tot ce reprezintă pentru noi o prioritate, eu cred că se va întâmplă până în noiembrie", a spus Ponta. El a menţionat că Guvernul USL va restitui banii pentru pensionari chiar înainte de revenirea salariilor la nivelul din 2010. „Pensiile -chiar înaintea revenirii salariilor, dacă vă referiţi la acea contribuţie încasată ilegal de 5,5% pentru pensiile peste 740 de lei, aceea e chiar - dacă reîntregirea salariilor şi măsurile economice de relansare economică reprezintă prioritatea numărul unu, aceea reprezintă prioritatea numărul zero", a spus Ponta.

Ministrul demis al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat, ieri, la sediul USL, unde fusese invitat pentru a participa la întâlnirea cu FMI,  că situaţia Finanţelor din acest moment permite revenirea salariilor la nivelul din 2010. El a adăugat că  revenirea ţine de opţiunea politică a USL, dar Cabinetul Ungureanu a creat premisele.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite