Liderul PCM Covasna: Maghiarii îl ascultă pe Orban Viktor pentru că el sprijină autonomia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kulcsar Terza Jozsef
Kulcsar Terza Jozsef

Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, s-a declarat mirat de afirmaţiile premierului Victor Ponta potrivit cărora maghiarii îl ascultă pe primul ministru ungar, Orban Viktor, subliniind că Guvernul de la Budapesta „a spus da autonomiei" Ţinutului Secuiesc, spre deosebire de Executivul român.

Preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că a fost mirat de afirmaţiile premierului Victor Ponta, care era supărat că maghiarii îl ascultă pe premierul ungar, Orban Viktor, transmite Mediafax. „Am fost mirat de declaraţiile primului ministru Victor Ponta care era supărat pe maghiari spunând de ce ascultă ei de Orban Viktor, fiindcă nu dânsul este premier în România", a spus Kulcsar Terza.

Liderul PCM Covasna a menţionat că vrea să îi aducă aminte premierului Ponta că, în urmă cu câţiva ani, CNS a organizat un referendum pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi atunci 99 la sută dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea autonomiei, însă Guvernul de la Bucureşti nu a luat în seamă acel referendum.

„În schimb, Guvernul de la Budapesta a spus da autonomiei, iar domnul Orban Viktor sprijină autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Deci, cum gândeşte Victor Ponta, oare pe cine ascultă cei din secuime sau maghiarii din Ardeal?", a adăugat Kulcsar Terza Jozsef.

Premierul Ungariei, Orban Viktor, a afirmat sâmbătă, la Băile Tuşnad, la Universitatea de Vară „Tusvanyos", referitor la referendum, că le urează românilor şi maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică - n.r.) este o posibilitate.

„Aş dori să urez românilor şi maghiarilor din România să aducă decizii bune, adică să nu ia nicio decizie, ceea ce mâine (duminică - n.r.) este o posibilitate. Iar la alegerile parlamentare, să ia decizii cu care să poată proteja acel fundament care există în starea firavă care a fost făurită şi de maghiarii din România. Îi invit pe maghiari să simtă greutatea istorică a momentului, este posibil ca soarta României să se hotărască pentru viitorul câtorva decenii", a declarat Orban Viktor.

În judeţele cu populaţie semnificativă de etnie maghiară prezenţa la urne la referendumul de duminică a fost cea mai scăzută din ţară: Harghita - 11,56%, Covasna - 20,6%, Mureş - 33,96%.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, după ce a votat, că îl atenţionează pe omologul său ungar, Viktor Orban, şi îi cere să nu mai intervină în viaţa politică a României îndemnând cetăţenii români de etnie maghiară să nu vină la vot.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite