Liderii USL, în scădere după suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta au găsit formula pentru alegerile din decembrie
Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta au găsit formula pentru alegerile din decembrie

Mugur Isărescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu conduc în topul încrederii, dar au pierdut teren în perioada crizei politice, potrivit sondajului realizat de IMAS pentru „Adevărul“.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, beneficiază de încrederea a 40,8% din români, potrivit unui sondaj realizat pentru „Adevărul"  de  IMAS în perioada 9-14  august. Pe locurile următoare se clasează premierul Victor Ponta (PSD) cotat cu 34,7% şi preşedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), cu 33,1%.

Dan Diaconescu obţine 19,5% aprecieri pozitive, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu este cotat cu 17,4%, preşedintele Traian Băsescu cu 15,4%, iar liderul PDL Vasile Blaga cu 12%. Potrivit datelor strânse de IMAS, scandalul politic din ultimele două luni i-a afectat pe cei mai populari protagonişti ai vieţii publice.

În luna iunie, înainte de suspendare, Mugur Isărescu era cotat cu 41,2% şi încrederea în guvernatorul BNR a continuat să crească, ajungând în iulie la 45%,  în ciuda devalorizării leului. În schimb, încrederea în Mugur Isărescu a scăzut în luna august, când guvernatorul BNR i-a criticat pe politicienii care au declanşat operaţiunea de suspendare. Simpla „apropiere" de zona politică pare să fi contribuit la scăderea lui Mugur Isărescu la 40,8%.

Scandalul politic declanşat de USL în 3 iulie a influenţat serios  imaginea premierului Victor Ponta, care a pierdut 11% în ultimele două luni de zile. În luna iunie, Ponta era pe primul loc în sondajul IMAS, având 45,8%.

În iulie, încrederea în Ponta a scăzut la 38,1% în condiţiile în care Guvernul a emis mai multe ordonanţe de urgenţă controversate, prin care se modificau regulile referendumului pentru demiterea preşedintelui  sau se reduceau atribuţiile Curţii Constituţionale. În august, Ponta a ajuns la 34,7%.

Antonescu a scăzut în august

În schimb, liderul PNL, Crin Antonescu, a avut o evoluţie diferită. Cotat în iunie cu 36,7%, el a ajuns în iulie la 37,3%. Chiar dacă a dat semnale că doreşte suspendarea mai mult decât Victor Ponta, Antonescu  nu a luat nicio decizie controversată ca preşedinte interimar.

Click pe infografie



Crin Antonescu a scăzut, însă, în luna august când a ajuns la 33,1%. În această perioadă, Antonescu a fost cel care a îndemnat Guvernul la reevaluarea numărului de alegători, defilând alături de Victor Ponta în această operaţiune. Scăderea liderilor PSD şi PNL vine la pachet cu scăderea USL, alianţa pe care o conduc.

Câştigarea alegerilor locale din luna iunie a însemnat pentru USL obţinerea celui mai bun scor de la înfiinţare  66,6%. Aflaţi pe un val de popularitate, liderii USL au trecut la suspendarea lui Traian Băsescu. Nu au reuşit să obţină demiterea preşedintelui care s-a întors la Cotroceni după ce la referendum nu s-a întrunit cvorumul. În schimb, operaţiunea a afectat, drastic, procentele electorale ale USL. Alianţa aflată la guvernare a coborât în iulie la 61,4%, iar în august a ajuns la 57,1%.

Traian Băsescu, principalul beneficiar al suspendării

Pentru preşedintele Traian Băsescu, suspendarea pare să fi fost un balon de oxigen, care i-a adus, pentru prima dată în 2012, o creştere semnificativă de popularitate.

Dacă în iunie Traian Băsescu avea 9,9%, în iulie preşedintele beneficia de încrederea a 15,5% din români. Practic, acţiunea declanşată de USL a avut ca efect mobilizarea electoratului lui Traian Băsescu. În august, preşedintele a stagnat la 15,4%, în condiţiile în care a părut că răspunde cu arme asemănătoare cu ale adversarilor, pe care i-a ameninţat cu deschiderea unor dosare penale.

Liderul PDL, Vasile Blaga, a fost relativ constant. Înainte de declanşarea acţiunii USL, Blaga, pe atunci preşedinte al Senatului, era cotat cu 12,1%. În iulie, lună în care USL l-a schimbat din fruntea Senatului, Blaga a coborât la 10,6%, pentru ca în august să revină la 12%.

Suspendarea a fost avantajoasă şi pentru PDL, partid care avea 12,7% intenţie de vot în luna iunie, scorul cel mai slab din ultimii doi ani. Strategiile PDL au părut lipsite de succes, publicul nefiind impresionat nici măcar de schimbarea lui Emil Boc cu Vasile Blaga în fruntea partidului. În schimb, alegătorii democrat-liberalilor au fost „mobilizaţi" de declanşarea operaţiunii de suspendare, partidul crescând în iulie la 16,3%, iar în august la 17,8%. În acest fel, PDL a crescut, în urma acţiunilor USL, şase procente în doar două luni de zile.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite