Moţiunea PSD-PNL va fi votată în 27 octombrie. A doua zi, Guvernul îşi asumă răspunderea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta

Întâlnirea liderilor PSD, PNL şi PC s-a terminat, iar textul moţiunii de cenzură a fost depus la Parlament la ora 14:30 .

UPDATE 18:50 Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor: „Sunt şanse foarte mici să votăm moţiunea”

Misiunea PSD şi PNL de a mai câştiga voturi pentru moţiune de la minorităţi şi de la UDMR se anunţă foarte dificilă. UDMR spune categoric că nu va vota moţiunea, în timp ce liderul minorităţilor se arată şi el sceptic în privinţa unui eventual vot favorabil.

Liderul deputaţilor minorităţilor a declarat pentru „Adevărul” că  şansele ca parlamentarii acestui grup să voteze moţiunea sunt „foarte mici”. „Noi nu am votat niciodată vreo moţiune de cenzură, cu excepţia situaţiei în care se adusese în discuţie numele lui Klaus Iohannis pentru fotoliul de premier”, a explicat Pambuccian. El a adăugat că misiunea PSD de a-i convinge pe reprezentanţii minorităţilor să susţină demersul guvernamental este una „dificilă”. „Să nu uităm că social-democraţii ne-au tot atacat în ultimul an, ceea ce, vă spun sincer, m-a surprins”, a ţinut să reproşeze Pambuccian. Deputaţii minorităţilor urmau să se întâlnească în cursul acestei seri cu liderii PSD, dar, la solicitarea social-democraţilor, întâlnirea a fost amînată pentru a doua zi. 
Cât priveşte UDMR, tratativele pe tema moţiunii par deja sortite eşecului. „Suntem deschişi unor discuţii, dar facem parte din Coaliţie, nu putem sta de vorbă despre cum să dăm un vot împotriva noastră”, a declarat senatorul Attila Verestoy.

UPDATE 16:55  Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au stabilit că moţiunea de cenzură va fi prezentată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului în 20 octormbie, iar dezbaterea textului şi votul asupra moţiunii va avea loc în 27 octombrie. Totodată, în data de 28 octombrie, Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe Legea educaţiei.

UPDATE 15:40 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat că parlamentarii PDL vor participa la dezbaterea moţiunii, dar vor decide dacă îşi vor exprima votul.

 "Nu se pune problema să nu mergem la dezbaterea moţiunii de cenzură. Sigur, vom decide dacă vom participa efectiv la vot. Asta va fi opţiunea noastră. În fond şi dânşii trebuie să demonstreze că au o majoritate".

Anastase a  ironizat afirmaţiile lui Victor Ponta referitoare la faptul că unii pedelişti sunt dispuşi să se înscrie în PSD, afirmând că nu are informaţii că ar pleca oameni din partid spre social-democraţi. "Nu am, dar parcă dânsul nu conta pe cei care pleacă de la un partid la altul...".

UPDATE 14:30 Liderul grupului PSD din Cameră, Mircea Duşa, a depus moţiunea de cenzură la ora 14.30. Potrivit acestuia, 209 parlamentari au semnat textul. PSD doreşte ca textul să fie citit joi, 21 octombrie, iar Parlamentul să dea votul în 27 octombrie

UPDATE 13:55 Victor Ponta: "Vom propune un prim ministru şi un Guvern de criză, care să scoată România din criză... Fac un avertisment. Boc şi ai lui, după ce au furat întreaga ţară, vor să nu vină la votul moţiunii. De aceea, vreau să fac un apel la cetăţeni să îi oblige să vină... PDL va încerca să fure până şi voturile propriilor parlamentari".

UPDATE 13:45 Crin Antonescu: " 'Moţiunea României Majoritare, Moţiunea populară' va fi depusă astăzi. Am stabilit. În toate zilele următoare ne vom aduna toate eforturile pentru a strânge numărul de voturi necesare pentru ca Guvernul Boc să plece. Este o moţiune cu numele şi cu sprijinul marii majorităţi a României... Cele mai importante măsuri sunt în plan fiscal: rămânerea la cota unică actuală, revenirea TVA-ului la 19%, revenirea salariilor la cele dinainte de 1 iulie, dar şi neimpozitarea pensiilor sub 1.000 de lei".

UPDATE 13:40 Liderii PSD, PNL şi PC au stabilit să depună moţiunea de cenzură la ora 14:30.

UPDATE 13:33 Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a afirmat că moţiunea nu are şanse, iar parlamentarii PDL nu o vor vota pentru că "sunt responsabili şi solidari".

"Parlamentarii noştri sunt responsabili şi solidari cu Guvernul. PDL va respinge moţiunea anunţată de PSD şi susţinută de PNL. Vom face tot ce este posibil pentru respingere, dar grupurile politice vor stabili", a spus Flutur.

UPDATE 13:20 Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat că opoziţia va trebui să dovedească la votul din Parlament dacă au voturile necesare adoptării moţiunii de cenzură.

UPDATE 11:55 Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că moţiunea de cenzură are şanse de reuşită doar dacă este susţinută transparent de o majoritate parlamentară formată de PSD, PNL şi PC, adâugând că " în zilele următoare trebuie făcuţi paşi în acest sens de către cele trei partide".

"Textul moţiunii de cenzură, moţiunea României majoritare, a fost convenit aproape integral. Azi va fi în câteva detalii finalizat la întâlnirea cu PSD şi PC. În condiţiile în care avem numărul de semnături necesare, suntem convinşi că azi depunem moţiunea. Rămâne ca Birourile permanente reunite ale celor doua Camere să stabilească data citirii şi apoi a dezbaterii moţiunii", a spus Antonescu.

Liderul PNL a afirmat că nu este suficient doar ca moţiunea să treacă, precizând că este important ca pe parcursul săptămânii în curs, înainte de ziua dezbaterii şi votării moţiunii, care va fi, cel mai probabil, săptămâna viitoare, opoziţia să încerce să atragă un număr de voturi şi o susţinere politică nu doar pentru succesul moţiunii, ci pentru constituirea unei noi majorităţi care să genereze o nouă formulă de guvernare. În această nouă formulă de guvernare ar putea intra şi UDMR.

"Trebuie discutat şi cu UDMR, şi cu grupul minorităţilor naţionale. Nu e vorba de un târg, nu abordăm chestiunea în maniera lui Traian Băsescu şi a Guvernului lui Emil Boc şi Elena Udrea. E vorba despre a discuta cu ce se întâmplă cu societatea politică, cu clasa politică românească. O discuţie cu UDMR pentru constituirea formulei alternative de guvernare ar putea să ia în discuţie includerea acestei formaţiuni", a spus Antonescu.

UPDATE 11.46 Victor Ponta a afirmat că textul moţiunii este aproape finalizat, iar la ora 15.30, când se vor reuni birourile celor două camere, moţiunea a fi depusă, adăugând că a găsit cele opt voturi necesare demiterii guvernului Emil Boc. "Ne dorim cu toţii, cam 90% dintre români, ca moţiunea să treacă  şi Guvernul ăsta să pice... Textul moţiunii, realizat împreună cu PNL, va cuprinde critica noastră pentru care Guvernul Boc a comis nenumărate greşeli, nu numai pentru educaţie, cum vroiau ei. La sfârşit, va fi şi setul de măsuri pe care PSD, PNL şi PC îl susţine pentru următorul program de guvernare", a afirmat şeful PSD, adăugând că doreşte să aibe 236 de voturi la moţiune, "pentru binele României".

"Sunt bineveniţi toţi cei care vor să vină alături de noi şi să voteze pentru. Nu este moţiunea PSD, PNL sau PC, ci e moţiunea tutror pentru că PDL practică politică  de tarabă, care produce efecte grave", a adăugat preşedintele PSD.

Anterior, la începutul şedinţei Biroului Permanent Naţional, Ponta a spus că la ora 12:30 se va întâlni cu liberalii şi conservatorii. "Săptămâna viitoare se dezbate şi se votează, tot săptămâna viitoare ne dorim să avem un nou Guvern care să ne scoată din dezastru. Nu cred că e nimic mai important decât asta", a spus Ponta.

În cadrul întâlnirii, PNL şi PSD vor discuta astfel despre semnăturile adunate până în prezent, despre calendarul moţiunii, dar şi despre cel al asumării răspunderii.

Sâmbătă, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că moţiunea de cenzură pe care PSD şi PNL intenţionează să o depună ar putea fi dezbătută în Parlament în 25 octombrie.

Pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt necesare 236 de voturi, număr mai mare decât cel al parlamentarilor din formaţiunile de opoziţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite