FOTO Remanierea a fost amânată, Guvernul are 60 de zile pentru aplicarea măsurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea de duminică seara de la Snagov, dintre liderii PDL, premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu a luat sfârşit, după aproximativ trei ore de dezbateri. Preşedintele nu vrea să audă de remaniere până în toamnă şi a cerut Guvernului un termen de 60 de zile pentru ca aplicarea măsurilor de austeritate şi a programului de restructurare să-şi dovedească eficienţa.

UPDATE 22.30 Întâlnirea dintre preşedintelui Traian Băsescu şi liderii, parlamentarii şi europarlamentarii PDL, pe tema remanierii guvernamentale, s-a încheiat, după aproximativ trei ore de discuţii.

Conform participanţilor la şedinţă, preşedintele a sugerat că o remaniere nu e deloc binevenită şi că ea nu ar trebui să aibă loc mai devreme de 1 septembrie. Preşedintele a subliniat şi importanţa reducerii personalului şi a cheltuielilor.

De asemenea,  Băsescu a acordat Guvernului un termen de 60 de zile pentru ca aplicarea măsurilor de austeritate şi a programului de restructurare să-şi dovedească eficienţa, au declarat surse participante la întâlnirea Băsescu-PDL, de la Snagov, pentru Mediafax.

Aceleaşi surse au mai declarat că şi numărul consilierilor personali va fi limitat la doi şi că şeful statului ar fi spus că nu este momentul să fie comasate ministere.

Şeful statului le-a cerut miniştrilor să ia măsuri de urgenţă pentru ca din 2011 pensiile să revină la normal.

UPDATE 3 Deputatul PDL Teo Trandafir a declarat că nu a mers la reuniunea PDL de la Snagov, pentru că nu a fost invitată.

"Nu am fost invitată", a spus Teo Trandafir.

Întrebată dacă va participa, luni, la şedinţa de grup la care va fi discutată situaţia parlamentarilor care au votat în favoarea moţiunii de cenzură a PSD, Teo Trandafir a spus că va participa la această şedinţă.

UPDATE 2 Deputatul PDL Daniel Oajdea, care a organizat un referendum printre alegătorii săi pentru a-l sfătui cum să voteze la moţiune, nu a fost primit la discuţii, deşi acesta spune că ar fi primit invitaţie pentru întâlnirea de la Snagov.

"Eu am fost invitat să particip personal de la grupul PDL. Am luat loc în sală şi o doamnă care îl însoţea pe domnul preşedinte Boc a venit şi mi-a spus: «Îmi pare rău că domnul preşedinte a spus că nu puteţi participa la această întâlnire». Şi eu am plecat, că nu pot să stau cu forţa să fac circ", a spus Oajdea, citat de Mediafax

UPDATE 1 Şedinţa a început în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu.

La întâlnirea de la Snagov, la care a  fost invitat şi preşedintele Băsescu, participă miniştrii PDL, parlamentarii şi europarlamentarii partidului, dar şi şefii organizaţiilor judeţene ale PDL.

În cursul zilei de astăzi, unul dintre liderii PDL, Theodor Stolojan, a afirmat că necesitatea unei remanieri ar trebui decisă doar în urma unei analize pe criterii clare.

"O remaniere nu se poate face pe baza unor nemulţumiri punctuale ale unor membri ai PDL sau pe baza unei presiuni făcute de opinia publică, mass-media că un ministru este mai puţine eficient sau altul. Aici trebuie făcută o analiză asupra modului în care şi-au îndeplinit atribuţiilor şi în special programul de referme. Şi în funcţie de această analiză primul-ministru poate decide înlocuirea unui ministru sau altul", a spus Stolojan, la Realitatea Tv.

Totodată, el a spus că la întâlnirea de astăzi va propune analiza urgentă a activităţii fiecărui ministru în cadrul Guvernului din punct de vedere al modului în care a răspuns la ceea ce trebuia să facă în 2009 şi în 2010.

La rândul său, liderul PDL Valeriu Stoica a spus că, la Snagov, PDL-iştii vor stabili dacă este oportună remanierea Guvernului sau acordarea unei perioade de graţie de şase luni, pentru aplicarea măsurilor de austeritate, urmând ca decizia să fie luată în structurile de conducere ale PDL.

"Sunt două scenarii posibile. Un prim scenariu potrivit căruia Guvernul actual trebuie să îşi continue activitatea cel puţin şase luni în această formă fără remaniere. Există şi al doilea scenariu: pentru a detensiona lucrurile unii spun că o remaniere s-ar justifica. În ce mă priveşte, cred că primul scenariu este în acord cu logica politică, nu e necesară o remaniere câtă vreme Guvernul abia şi-a asumat răspunderea", a afirmat ieri Valeriu Stoica.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite