Liderii UE s-au targuit ca la piata pe tema bugetului pe 2007-2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013 a dat mari batai de cap liderilor europeni reuniti la Bruxelles. Dupa ce ,joi seara, noul proiectul britanic a fost respins de Parlamentul European

Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013 a dat mari batai de cap liderilor europeni reuniti la Bruxelles. Dupa ce ,joi seara, noul proiectul britanic a fost respins de Parlamentul European si de sefii de stat si de guvern din tarile membre, premierul Tony Blair, a carui tara detine presedintia Uniunii pana la sfarsitul anului, a fost nevoit sa vina cu o noua propunere de buget, a treia. La inchiderea editiei nu se ajunsese inca la acord, dar "Cei 25", cazati in Hotelul Amigo (Prieten) din Bruxelles, erau constienti ca pretul unui esec ar fi prea mare. Pe parcursul celei de-a doua zi a summit-ului, Blair a avut o lunga serie de intalniri bilaterale cu omologii sai, dar lucrurile nu au avansat prea mult. Noii membri ai UE, dar si o parte din cei vechi s-au aratat nemultumiti de sumele care le erau alocate si au denuntat dreptul Marii Britanii de a-si reduce contributia la bugetul comun. Dintre statele membre, cei mai vehementi au fost polonezii si francezii. Primii, pentru ca ar fi primit prea putini bani pentru dezvoltare, iar Franta, pentru ca nu dorea o reducere a fondurilor pentru subventionarea fermierilor.
Contrapropunerea franco-germano-spaniola
Franta, Germania si Spania i-au prezentat premierului Tony Blair o propunere de buget care prevede o reducere permanenta a rabatului britanic si o revizuire aplicabila din 2014. Secretarul de stat spaniol pentru afaceri europene, Alberto Navarro, a declarat ca initiativa se refera la "impartirea echitabila a costului extinderii, pentru ca Regatul Unit sa-si asume pe deplin costul extinderii in mod permanent". Initiativa include, de asemenea, problema revizuirii bugetului global, ceruta de presedintia britanica in scopul de a reduce substantial cheltuielile agricole ale UE. Initiativa franco-germano-spaniola are si sprijinul Italiei, Luxemburgului si Austriei.
Comisia Europeana, solicitata sa recalculeze rabatul britanic
Comisia Europeana a fost solicitata sa recalculeze valoarea rabatului britanic, in scopul de a contribui la obtinerea unui acord privind bugetul pe termen lung al Uniunii Europene. Scopul este de a afla ce aspecte ale costului extinderii Uniunii spre Est ar trebui excluse din calcularea rabatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite