Liderii PSD, printre cei mai bogaţi oameni din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

situaţia politică, socială şi economică din România în 2005-2006. Documentul, redactat la solicitarea socialiştilor europeni, a fost realizat sub egida Institutului de Cercetări Politice de

situaţia politică, socială şi economică din România în 2005-2006. Documentul, redactat la solicitarea socialiştilor europeni, a fost realizat sub egida Institutului de Cercetări Politice de către un grup de universitari şi cercetători, între care Petre Roman, Daniel Barbu, Daniel Dăianu, Dumitru Sandu. Autorii semnalează paradoxul că deputaţii şi senatorii social-democraţi au fost mai prezenţi la şedinţele Camerelor şi mai înclinaţi să susţină proiectele Executivului decât parlamentarii coaliţiei majoritare, "indisciplinaţi şi divizaţi în numeroase privinţe potrivit unor interese partizane specifice". În consecinţă, Executivul a ales, de regulă, să excludă parlamentul din procesul legislativ, fie prin asumarea răspunderii, fie prin emiterea frecventă de ordonanţe. Mai mult, semnalează autorii Raportului, "Preşedintele a devenit el însuşi autoritate legislativă", hotărând, printr-o decizie a CSAT, contrar Constituţiei, asocierea serviciilor secrete în Comunitatea Naţională de Informaţii. Documentul remarcă faptul că PSD nu a reuşit să se manifeste ca un partid de opoziţie şi nici măcar ca un partid cu sensibilitate socială. În imensa lor majoritate, liderii săi sunt printre cei mai bogaţi oameni din România şi ca atare se află în imposibilitatea de a percepe cu adevărat dimensiunile problemelor cu care se confruntă salariaţii şi populaţia rurală", se spune în raport. Luni de zile, adaugă autorii documentului, "activitatea politică a social-democraţilor a fost paralizată de întrebarea cine conduce partidul?".

Roman: Băsescu are tendinţe peroniste
Fostul premier Petre Roman a remarcat faptul că preşedintele Traian Băsescu invocă "mereu" în discursurile sale formule de genul "eu am mandatul direct de la popor şi nu datorez nimănui nimic" sau "deasupra mea nu e decât Dumnezeu". Aceste formulări "sunt semne incontestabile ale unor tendinţe cezariste-peroniste, ce refuză parlamentului rolul de întrupare a suveranităţii naţionale şi de unic reprezentat al voinţei cetăţenilor, precizează documentul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite