Liderii PLD îşi cheamă simpatizanţii să vină la alegeri cu familiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PIN îl acuză pe ministrul justiţiei că a girat subevaluarea unui imobil din Bucureşti Preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională (PIN), Cozmin Guşă, l-a acuzat, ieri, pe

Liderul PIN îl acuză pe ministrul justiţiei că a girat subevaluarea unui imobil din Bucureşti

Preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională (PIN), Cozmin Guşă, l-a acuzat, ieri, pe ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, că a girat o asociere ilegală, datată 1 august 2005, dintre Poşta Română şi un grup de interese din jurul democraţilor şi liberalilor.

În spatele acestui grup s-ar afla Sorin Creţeanu, partener de afaceri cu primarul Capitalei, Adriean Videanu, şi cu Călin Popescu Tăriceanu.

Din acest motiv, Chiuariu ar fi intrat în atenţia procurorilor Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA), care ar fi deschis chiar un dosar penal. Guşă a susţinut că în prima sa lună de mandat, în aprilie 2007, Tudor Chiuariu a avizat favorabil o hotărâre de guvern prin care imobilul situat pe Calea Victoriei nr. 133-135 era trecut din domeniul public al statului în cel privat al statului.

Potrivit preşedintelui PIN, această proprietate a fost folosită de Poşta Română pentru a se asocia cu o firmă privată. Imobilul din Calea Victoriei ar fi fost evaluat la 4,5 milioane de euro, cu toate că ar avea o valoare de piaţă de cel puţin 100 milioane de euro. "Metrul pătrat de teren în Calea Victoriei, la ora actuală, este în jur de 3.500 euro.

Terenul în cauză are 13.000 de metri pătraţi. Mai era şi clădirea de peste 20.000 metri pătraţi utili. Deci este vorba despre circa 100 milioane euro", a declarat Cosmin Guşă. Potrivit preşedintelui PIN, la momentul asocierii, Poşta Română nu avea dreptul să facă acest lucru, deoarece terenul şi imobilul reprezentau proprietate publică a statului. În urma asocierii a rezultat firma Imopost Development SA, în care Poşta Română deţine o cotă mică de acţiuni.

Procurorii DNA ar fi deschis deja un dosar penal pentru abuz în serviciu. "Am informaţii sigure şi precise, verificate, că în acest moment DNA are un dosar de cercetare care îl vizează pe actualul ministru al justiţiei, în calitate de învinuit", a mai declarat Guşă. Oficialii DNA ne-au precizat că, în cursul zilei de astăzi, vor verifica dacă ministrul Chiuariu face obiectul unui dosar.

Chiuariu: MJ şi DNA nu trebuie folosite în scopuri electorale

Ministrul justiţiei a negat acuzaţiile lui Cosmin Guşă, declarând că nu are cunoştinţă de existenţa unui dosar penal deschis la DNA pe numele său. El a precizat că nu are niciun amestec în această afacere, decizia privind adoptarea hotărârilor de guvern aparţinând exclusiv Executivului.

Ministerul Justiţiei emite în astfel de cazuri doar un aviz. "Ministerul Justiţiei şi Direcţia Naţională Anticorupţie nu trebuie folosite în scopuri politice şi electorale", a declarat Tudor Chiuariu. Pentru a fi cercetat un ministru este necesar avizul Comisiei speciale a Preşedinţiei.

La rândul său, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, ne-a declarat, ieri, că trebuie să cunoască în amănunt despre ce este vorba, pentru a se putea pronunţa. "Eu contrasemnez din punctul de vedere al implicaţiilor bugetare, practic, toate actele normative ale guvernului", a afirmat Vosganian.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite