"Liderii Aliantei PNL-PD se iluzioneaza crezand ca vor castiga detasat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici PSD nu poate fi sigur ca va castiga un nou mandat

La sfarsitul anului trecut, institutele de sondare a opiniei publice CURS si CSOP au realizat cel mai mare sondaj publicat pana acum in Romania, la comanda Aliantei PNL-PD. In mod surprinzator, rezultatele obtinute au nemultumit pe toata lumea, in special Alianta celor doua partide, care a aflat ca nu sta atat de bine pe cat spera. Analiza optiunilor exprimate de alegatori arata ca anul electoral 2004 va fi atipic, batalia urmand sa se dea pana in ultimul moment. Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, explica tendintele electorale ale anului 2004, asa cum reies din megasondajul de opinie.
- De ce este atipic anul electoral 2004?
- Pana acum, atat in 1996, cat si in 2000, sondajele de opinie au aratat cu destula precizie ce avea sa se intample in alegeri. S-a vazut ca PDSR era pe o curba descendenta si ca CDR avea mari sanse sa castige. Patru ani mai tarziu, CDR se erodase la guvernare, mai ales din cauza conflictelor interne, si se prefigura revenirea la putere a PDSR. Acum, PSD continua sa stea bine in sondaje. Scorul social-democratilor se pastreaza la cote mai ridicate chiar decat au obtinut in alegerile din 2000. Alianta PNL-PD se afla la distanta de 12 la suta fata de PSD. Alianta inca nu a aratat ca a devenit o alternativa la guvernarea PSD. Bineinteles, pana la alegeri lucrurile se mai pot schimba. Dar rezultatul alegerilor ramane imprevizibil. Lupta electorala va fi foarte stransa si cred ca liderii aliantei se iluzioneaza daca isi inchipuie ca vor castiga detasat. La fel, nici PSD nu poate fi sigur ca va obtine un nou mandat.
- Rezultatele sondajului au creat nemultumiri in Alianta si au existat si voci care au contestat rezultatele.
- Dupa publicarea rezultatelor sondajului, multi din Alianta au uitat cine este adversarul politic si s-au razboit cu noi. S-a afirmat chiar ca operatorii pot fi controlati de partidele politice, cum ar fi PSD, sau de serviciile secrete sau ca pot fi mituiti. La acest sondaj au lucrat sute de operatori de interviu. Am sesiza imediat daca s-ar intampla ceva necurat. O alta chestiune periculoasa este acreditarea ideii ca cine comanda un sondaj trebuie sa iasa bine. PNL-PD au comandat acest sondaj, dar nu au iesit inaintea PSD. Tendinta relevata de sondaje arata ca, in cel mai optimist scenariu, Alianta PNL-PD ar putea ajunge inainte de alegeri umar la umar cu PSD.
- Din ce cauze?
- Pe de o parte, la data efectuarii sondajului trecuse un timp prea scurt pentru promovarea Aliantei. Pe de alta parte, nici PNL, nici PD nu facusera eforturi deosebite pentru a promova aceasta alianta. In continuare exista riscul ca cele doua partide sa vorbeasca mai putin despre alianta si sa incerce sa isi faca, pe cont propriu, campanie. Principala dificultate a Aliantei izvoraste din decizia ca cele doua partide sa concureze separat in alegerile locale. La nivel local, PSD domina prin aparatul administrativ. Reprezentantii PNL si PD vor avea ca principala preocupare sa se lupte intre ei si nu cu social-democratii pentru a dovedi, la centru, ca organizatiile lor sunt mai puternice. Este o mare capcana. Pot aparea tensiuni capabile sa rupa Alianta. Este o varianta pe care nu o putem exclude.
- Cum vor fi valorificate avantajele Aliantei?
- Alianta PNL-PD se bazeaza pe credibilitatea celor doi lideri, pe tandemul Theodor Stolojan-Traian Basescu. Aceasta formula aduce voturi. Problema este ca, asa cum arata sondajele, Traian Basescu are sanse mari sa castige inca un mandat de primar al Bucurestiului. In acest caz, el nu ar mai putea fi anuntat ca premier in tandemul cu Theodor Stolojan presedinte. Situatia este dificila pentru Alianta, pentru ca le mai trebuie o a treia personalitate. Deocamdata, atat PNL, cat si PD se arata insa sarace in personalitati carismatice.
- Ce se va intampla in tabara PSD?
- La randul lor, social-democratii vor miza pe personalitati. Cu siguranta, va fi vorba de Ion Iliescu, Adrian Nastase si Mircea Geoana. PSD sta bine in sondaje, are ce prezenta ca realizari ale guvernarii. Problema apare la nivelul baronilor locali. Numele lor sunt legate de o serie de scandaluri. Dar acesti baroni locali sunt capabili sa aduca voturi, ei au abilitati deosebite in acest sens, abilitati care s-au vazut la alegerile locale partiale si la referendumul constitutional. PSD este o veritabila masinarie de colectat voturi. Electoratul rural, sarac, va vota in continuare cu PSD. Miza alegerilor va fi electoratul urban. PSD s-a mentinut peste scorul electoral, deoarece a reusit sa atraga alaturi de el, dupa 2000, populatia de la orase, intelectualii, clasa mijlocie, care a capatat o anumita prosperitate. In ultima perioada, acest electorat a inceput sa se indeparteze de PSD. Cauza este ca acesti oameni nu se multumesc cu ce au si vor mai mult. In mediul urban, Alianta a reusit sa ajunga practic la egalitate cu PSD sau chiar sa inregistreze un usor avantaj.
- Ce efect va avea schimbarea discursului politic al lui C.V. Tudor asupra rezultatelor PRM?
- Din electoratul PRM, doar o mica parte crede cu adevarat in discursul antisemit sau xenofob. Acest electorat este atras de discursul justitiar si de cel nostalgic. Liderul PRM si-a facut calculul ca nu isi pierde electoratul daca renunta la antisemitism si xenofobie.
- Este in interesul partidelor politice sa introduca votul uninominal?
- O serie de analisti au spus ca PSD ar fi avantajat de votul uninominal. Nici un partid politic nu isi doreste cu adevarat votul uninominal, pentru ca se tem ca acest sistem slabeste mecanismul de partid. Criticii sistemului uninominal spun ca astfel se deschide calea pentru tot felul de oameni care s-au afirmat in cu totul alte domenii. Eu ma indoiesc ca Ion Dolanescu sau Irina Loghin si-ar fi castigat locul in Parlament intr-o competitie uninominala, dar au devenit parlamentari pe liste de partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite