Liberalii vor premierul în noul guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL condiţionează intrarea la guvernare alături de PDL de nominalizarea unui premier liberal. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ieri că aceasta ar fi unica formulă în care se poate deschide discuţia cu PDL despre formarea guvernului.

Mai mulţi liberali s-au declarat însă împotriva colaborării cu PDL, o decizie în acest sens urmând să fie luată în cadrul şedinţei de astăzi a Comitetului Executiv. Liberalii au fost „curtaţi" ieri şi de social-democraţi, care le-au promis păstrarea fotoliului de premier, în cazul în care nu s-ar retrage din formula de majoritate PSD-PNL-UDMR, coagulată înainte de alegeri.

„Nu văd nicio dificultate ca, după replierea lui Klaus Iohannis, premierul să revină PNL, vom discuta!", a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană.

Pe de altă parte, democrat-liberalii insistă pentru o guvernare de dreapta, PNL rămânând prima opţiune în acest sens. Către un guvern PDL-PNL priveşte „cu deschidere" şi UDMR. Acesta a fost mesajul pe care preşedintele UDMR, Marko Bela, a ţinut să i-l transmită liderului PDL, Emil Boc, cu care s-a întâlnit ieri.

Pentru ca un guvern să fie aprobat de Parlament este nevoie de cel puţin 236 de voturi. O posibilă formulă de guvernare ar putea fi compusă din cei 166 de parlamentari ai PDL şi cei 31 ai UDMR, însumând 197 de senatori şi deputaţi.

Dacă acestora li s-ar alătura la votul de învestitură şi cei 18 deputaţi ai minorităţilor şi cei 18 independenţi, ar mai fi necesare doar trei voturi. Altă variantă ar putea fi un guvern PDL - PNL (79 de parlamentari), care ar însuma 245 de voturi, fără a mai avea nevoie de ajutorul minorităţilor şi independenţilor.

Altă majoritate ar putea fi constituită cu ajutorul PDL, PNL şi UDMR, care totalizează 296 de parlamentari, cu 60 mai multe voturi decât este nevoie pentru învestirea noii formule guvernamentale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite