Liberalii se tem de un troc politic Băsescu-PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Olteanu nu exclude varianta ca o înţelegere la Cotroceni să ducă la căderea guvernului Liberalii se tem că nu vor obţine votul parlamentului pentru un guvern monocolor, după

Bogdan Olteanu nu exclude varianta ca o înţelegere la Cotroceni să ducă la căderea guvernului

Liberalii se tem că nu vor obţine votul parlamentului pentru un guvern monocolor, după ce au aflat că preşedintele Traian Băsescu şi democraţii negociază cu PSD respingerea restructurării şi formarea unui executiv de uniune naţională. Este motivul pentru care premierul Călin Popescu Tăriceanu nu s-a grăbit să vină în faţa Legislativului cu o formulă fără PD, în pofida presiunilor mari din partid.

Liderii PNL s-au împărţit în două tabere: radicalii, care îl grăbesc pe premier să elimine miniştrii democraţi din Cabinet şi împart deja portofoliile rămase libere, şi o grupare mai moderată, care susţine că Tăriceanu nu trebuie să se lanseze într-o aventură riscând să cadă într-o capcană a Cotrocenilor. Primii nu au nici cea mai mică îndoială privind susţinerea social-democraţilor, bazându-se şi pe apropierea dintre preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, şi liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc. Moderaţii susţin că există o posibilitate destul de mare ca PSD să fi fost convins de şeful statului să voteze împotriva unui guvern monocolor PNL şi pledează pentru adoptarea unor măsuri suplimentare de precauţie. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut public posibilitatea unei înţelegeri Băsescu-Geoană şi a declarat sâmbătă că, dacă şeful statului ar propune PSD-ului, la consultările de mâine, constituirea unui guvern de uniune naţională, nu ar face decât să continue ceea ce a început cu această formaţiune. Adică "numirile la SRI, la Avocatul Poporului. Când provin din acelaşi partid, sigur că, la un moment dat, ajung să se şi înţeleagă", a spus Tăriceanu.

Bursa portofoliilor

Actualul secretar general al guvernului ar urma să preia Ministerul Apărării, senatorul Norica Nicolai - pe cel al Justiţiei, la Administraţie şi Interne ar fi favorit actualul secretar de stat, Victor Paul Dobre, în timp ce la Transporturi ar putea veni deputatul Nini Săpunaru. Aşa arată schema Cabinetului restructurat, creionată de liderii PNL, adepţi ai eliminării cât mai rapide a PD din guvern.

Olteanu: Rolul premierului este esenţial

Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a declarat ieri că premierul ar putea să nu treacă de Legislativ un guvern restructurat, caz în care ar trebui să renunţe la mandat. "În acest moment, Cabinetul Tăriceanu nu beneficiază de 235 de voturi în parlament. Aceasta este o situaţie care nu poate dura pe termen lung. Trebuie găsită o formulă: fie că actualul guvern găseşte o susţinere politică parlamentară - ceea ce nu înseamnă că şi alte forţe trebuie să intre în guvern, fie trebuie găsită o nouă soluţie guvernamentală. Aici, rolul primului-ministru este esenţial. El trebuie să tragă la un moment dat concluzia dacă are sau nu sprijin în parlament şi, dacă nu, sunt convins că va şti să se dea la o parte şi să ceară preşedintelui o soluţie politică", a spus Olteanu, la o emisiune televizată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite