Liberalii se tem că pediştii le sapă groapa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL a intrat în "silenzio stampa" pe subiectul fuziunii cu PD. Deşi democraţii aşteptau, ieri, semnale din partea partenerilor de Alianţă pe marginea calendarului avansat de ei săptămâna

PNL a intrat în "silenzio stampa" pe subiectul fuziunii cu PD. Deşi democraţii aşteptau, ieri, semnale din partea partenerilor de Alianţă pe marginea calendarului avansat de ei săptămâna trecută, Comitetul Executiv (CEx) al PNL nu a comunicat nicio poziţie oficială pe această temă.
Liderul liberal, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că membrii conducerii partidului nu vor mai avea nicio declaraţie publică despre fuziune până la şedinţa Delegaţiei Permanente de la 24 februarie, când filialele îşi vor prezenta punctele de vedere. "Membrii Comitetului Executiv au considerat că nu este nevoie să se pronunţe în public în privinţa fuziunii, pentru că vrem ca aceste dezbateri din organizaţii să nu fie influenţate de anumite declaraţii făcute de la centru", a arătat Tăriceanu. El a mai precizat că decizia finală privind eventuala contopire PNL-PD va fi luată doar de un Congres Extraordinar al partidului, şi nu va aparţine Delegaţiei Permanente.
În interiorul PNL însă, situaţia este destul de tensionată, din ce în ce mai mulţi lideri arătându-se foarte supăraţi pe democraţi şi pe preşedintele Traian Băsescu. Potrivit unor surse din CEx, Ludovic Orban, Puiu Haşotti şi Norica Nicolai au criticat în termeni duri atitudinea colegilor din Alianţă, acuzând existenţa unor "acţiuni premeditate" care să pună PNL într-o lumină proastă. Aceştia au vorbit despre eforturile pediştilor, coordonate de şeful statului, de a acumula capital electoral în detrimentul liberalilor, prin campanii fără nicio legătură cu programul de guvernare, cu priorităţile anunţate de Alianţă sau cu agenda populaţiei.
Cei mai mulţi dintre liderii PNL au fost de părere că declaraţiile iresponsabile ale pediştilor nu fac decât "să sape groapa Alianţei D.A.". Viceprimarul Capitalei, Ludovic Orban, a apelat chiar la o comparaţie pentru a descrie rezultatul unei fuziuni dintre cele două formaţiuni, arătând că atunci când combini un vin vechi - PNL - cu căpşunica de la ţară - PD - amestecul nu capătă calităţile licorii nobile, ci iese tot acru.
Pe de altă parte, liderul democrat, Emil Boc, a arătat, ieri, că partidul său nu ia în seamă declaraţii individuale ale unor liberali pe tema fuziunii, preferând să aştepte poziţia oficială a formaţiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu, supărat pe Băsescu
Surse liberale au menţionat că nici premierul Tăriceanu nu şi-a ascuns nemulţumirea profundă faţă de ultimele declaraţii publice ale preşedintelui Băsescu, privind grupurile mafiote din jurul Executivului. Primul-ministru ar fi spus că efectul acestor afirmaţii este de o gravitate fără margini, în condiţiile în care, în mai multe parlamente UE, Tratatul de aderare europeană a României este în curs de ratificare şi, mai mult, Comisia Europeană trebuie să publice Raportul de ţară în luna mai. Cu toate acestea, în conferinţa de presă ce a urmat şedinţei CEx, Tăriceanu a refuzat să comenteze spusele lui Băsescu, arătând doar că aşteaptă un raport de la secretarul general al guvernului pentru a constata dacă acuzaţiile prezidenţiale au suport sau nu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite