Liberalii, maghiarii şi peremiştii au refuzat discuţia cu şeful statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

boicotată de majoritatea reprezentanţilor PNL, UDMR şi PRM. La Palatul Cotroceni nu s-a prezentat, ieri, niciun parlamentar UDMR, din partea liberalilor au venit doar Mona Muscă şi Vlad Popa, iar

boicotată de majoritatea reprezentanţilor PNL, UDMR şi PRM. La Palatul Cotroceni nu s-a prezentat, ieri, niciun parlamentar UDMR, din partea liberalilor au venit doar Mona Muscă şi Vlad Popa, iar delegaţia PRM a plecat după doar cinci minute de la începerea discuţiilor.
Reprezentanţii lui Vadim Tudor l-au părăsit pe Băsescu în termeni extrem de politicoşi, scuzându-se pentru faptul că nu pot sta la aceeaşi masă cu euroobservatorul Viorel Duca, exclus din PRM. Acest partid a susţinut că Duca trebuia înlocuit din delegaţia de euroobservatori imediat ce a fost exclus din partidul pe listele căruia a fost ales. În consecinţă, Băsescu a putut discuta doar cu 11 din cei 35 de membri ai delegaţiei de observatori la Parlamentul European.
Întâlnirea a fost precedată de criticile şefului statului la adresa acestei delegaţii, Băsescu apreciind, acum circa 10 zile, că parlamentarii români nu fac suficient lobby în favoarea integrării. Ieri, aceştia i-au explicat preşedintelui României în ce a constat activitatea lor şi, potrivit unor participanţi la discuţii, l-au convins pe Băsescu să renunţe la critici. Mona Muscă a fost unul dintre cei care s-au scuzat pentru faptul că a trecut mai rar pe la Parlamentul European, invocând faptul că a avut de rezolvat numeroase probleme politice în România. De altfel, la începutul discuţiilor de ieri de la Cotroceni, Băsescu a felicitat-o pe Muscă pentru faptul că Senatul i-a votat iniţiativa legislativă privind lustraţia. "O să vezi tu ce o să păţeşti", a spus, în glumă, şeful statului către deputatul PNL.

Liberalii s-au răzbunat pe dirigintele Băsescu
Parlamentarii PNL Mircea Coşea şi Tiberiu Bărbuleţiu - purtătorii de cuvânt ai grupului de euroobservatori liberali care au refuzat să dea ochii cu Băsescu - au afirmat că nu au vrut să participe la un "nou exerciţiu de imagine, un nou exerciţiu de retorică politică a preşedintelui". "Nu este bine-venită o discuţie cu Traian Băsescu în contextul în care el a spus că regretă că l-a numit premier pe Călin Popescu Tăriceanu", a spus senatorul Mircea Coşea.
El a precizat că primul-ministru - aflat, ieri, la Strasbourg - a fost informat despre decizia lor de a nu se prezenta la întâlnire şi că acesta nu a avut nicio obiecţie.
Cei doi au arătat că Preşedinţia nu are niciun drept să judece prestaţia unor euroobservatori mandataţi de grupuri politice, pentru că nu ar fi altceva decât un amestec al acestei instituţii în activitatea partidelor politice şi i-a sugerat lui Băsescu să-i cheme pentru "muştruluială" doar pe pedişti, "al căror preşedinte de facto este".

Muscă face apel la pace politică
De partea cealaltă, Mona Muscă şi-a exprimat regretul pentru decizia colegilor ei liberali, despre care a spus că habar n-a avut. "Trebuie să respectăm instituţiile statului, iar dacă am fost convocaţi la o întâlnire cu o instituţie a statului, ce are un rol în integrarea României în UE, este normal să participăm (...) Nu trebuie să transformăm invitaţia lui Traian Băsescu într-o nouă dispută politică", a spus Muscă.
Ea le-a cerut, ieri, membrilor partidelor de la guvernare să nu se mai certe între ei pentru a nu pune în pericol integrarea României în UE la 1 ianuarie 2007. "Fac apel la responsabilitate, la încetarea disputelor politice sterile şi păguboase pentru coaliţia guvernamentală şi Alianţa D.A.", a spus Mona Muscă.
Ea a explicat că, potrivit unui raport aflat în posesia parlamentarilor europeni, atacurile reciproce dintre liberali şi democraţi din ultima perioadă au lăsat impresia că ţara noastră se îndreaptă către instabilitate politică. Muscă a spus că apelul se adresează tuturor politicienilor, dar a refuzat să comenteze afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu.
"Nu comentez nicio persoană. Nu vreau să arunc cu piatra în nimeni. Rolul apelului nu este să revigoreze aceste dispute politice", a arătat deputatul PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite