Liberalii, împotriva afacerilor SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii nu renunţă la înfiinţarea unei autorităţi independente pentru interceptarea convorbirilor telefonice, chiar dacă, prin recenta modificare a Codului de Procedură Penală, acest gen de

Liberalii nu renunţă la înfiinţarea unei autorităţi independente pentru interceptarea convorbirilor telefonice, chiar dacă, prin recenta modificare a Codului de Procedură Penală, acest gen de activităţi a fost lăsat în sarcina SRI.
Ideea a fost reluată, ieri, la audierea publică "Libertate individuală versus securitate naţională. Echilibru între transparenţă şi secretizare", de către secretarul general al guvernului, Radu Stroe, care a arătat că o astfel de instituţie trebuie doar să execute un mandat eliberat de justiţie. "E nevoie de o măsură radicală, să ajutăm serviciile să nu mai fie în situaţia de a fi arătate cu degetul, că ele ascultă, că ele interceptează şi produc şi probe", a spus Stroe. Reprezentanţii PNL şi ai societăţii civile au criticat legile siguranţei naţionale asumate de Palatul Cotroceni. Eliminarea dreptului serviciilor de a desfăşura activităţi comerciale, instituirea unui control parlamentar eficient asupra acestor entităţi sau scoaterea activităţii lor de sub incidenţa secretului de stat - au fost doar câteva dintre propunerile de amendare făcute ieri.

Scutaru: Serviciile trebuie finanţate exclusiv de la buget

"PNL consideră că serviciile secrete trebuie să fie finanţate exclusiv de la bugetul de stat şi vom încerca, în modificarea pachetelor de legi, să promovăm acest punct de vedere. Serviciile secrete trebuie să se ocupe nu de activităţi economice, ci de prevenirea actelor teroriste", a spus deputatul liberal George Scutaru. Dacă se permite ca serviciile să desfăşoare activităţi comerciale, "se încurajează actele de corupţie", a afirmat Scutaru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite