Liberalii îl fierb pe Băsescu la foc mic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL evită să spună dacă susţine sau nu suspendarea preşedintelui, iar PD ameninţă cu ruperea Alianţei D.A. şi plecarea de la guvernare PNL a continuat în acest weekend să-l

PNL evită să spună dacă susţine sau nu suspendarea preşedintelui, iar PD ameninţă
cu ruperea Alianţei D.A. şi plecarea de la guvernare

PNL a continuat în acest weekend să-l ţină în şah pe preşedintele Traian Băsescu, refuzând să spună clar dacă va susţine sau nu propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui României.

"Poate e o simplă manevră politică, poate are un caracter constituţional corect, dar nu e corect să spunem acum", a spus ministrul sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, despre iniţiativa PSD. Nicolăescu este el însuşi o ţintă frecventă a criticilor lui Băsescu. Vizibil iritat de atitudinea ambiguă a liberalilor, preşedintele PD, Emil Boc, a ameninţat cu ruperea Alianţei şi ieşirea de la guvernare. În acest timp, PSD a mers mai departe şi a finalizat actul de sesizare a Curţii Constituţionale privind suspendarea preşedintelui Băsescu.

Preda (PD): Suntem şantajaţi

Orice acţiune liberală de susţinere a suspendării din funcţie a preşedintelui n-ar mai justifica existenţa Alianţei D.A., iar rămânerea la guvernare a PD ar deveni "foarte problematică", a avertizat, sâmbătă, preşedintele PD, Emil Boc, în cadrul unei emisiuni televizate. Confruntat cu un posibil sprijin liberal pentru propunerea PSD de simplificare a modului de demitere a preşedintelui, Boc s-a folosit şi de tema alegerilor europene pentru a atrage atenţia partenerului PNL că "orice atac la adresa PD îndepărtează şansa de a merge pe liste comune cu PNL, în aceste alegeri". Vicepreşedintele democrat, deputatul Cezar Preda, s-a arătat convins că liberalii încearcă să profite de situaţie pentru a şantaja PD. "De fapt îşi negociază prin acest şantaj locuri nemeritate pe listele europarlamentare", a acuzat Preda.

Oficial, liberalii s-au postat în expectativă şi condiţionează un eventual sprijin pentru iniţiativa de suspendare a preşedintelui de inexistenţa "patimilor PSD". "Trebuie separate declaraţiile politice de acţiunile politice. Este un bun subiect de meditaţie pentru preşedintele României şi este o bună discuţie pentru alianţă", a spus Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al PNL. Conducerea liberală se va întâlni în aceste zile, la Sinaia, cu toţi parlamentarii săi, pentru a clarifica poziţia pe care se vor situa în acest demers. "Trebuie să vedem dacă acţiunea PSD nu este făcută pentru a câştiga electorat şi dacă este o acţiune argumentată", a subliniat Vosganian.

Tăriceanu şi Geoană - împreună împotriva SRI

Premierul Tăriceanu a aflat despre interceptarea telefoanelor unor membri ai guvernului, din declaraţiile preşedintelui Băsescu şi din presă, iar informările primite de la SRI cu privire la "unele riscuri şi vulnerabilităţi din sistemul economic" nu se referă la interceptările convorbirilor unor miniştri, se arată într-un comunicat de presă al guvernului, remis în replică la un comunicat al SRI.

În document, premierul susţine că, prin modul ambiguu prin care a fost formulat comunicatul remis de SRI, nu se face altceva decât "să se alimenteze artificial şi nefundamentat o discuţie publică". Comunicatul Executivului precizează că, în interviul de la TVR, primul-ministru a făcut referire la faptul că în mod concret el nu a fost informat de serviciile secrete despre interceptările telefonice existente, dându-se drept exemplu informaţiile potrivit cărora convorbirile lui Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy ar fi fost înregistrate.

Vineri, biroul de presă al SRI a emis un comunicat în care se spune că atât preşedintele, cât şi premierul au fost informaţi cu privire la "unele riscuri şi vulnerabilităţi din sistemul energetic".

În acest context, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat că va propune demararea unei anchete parlamentare privind situaţia interceptărilor telefonice.

Conservatorii se tem de "mizerabile intoxicări"

PC nu a semnat pentru iniţierea procedurii de suspendare a preşedintelui Băsescu, a declarat, ieri, secretarul general adjunct al PC, Codrin Ştefănescu, precizând că specialiştii partidului încă analizează dacă există motive juridice temeinice pentru declanşarea procedurii. "Departamentul juridic al PC analizează documentele pe care partidul le are în legătură cu Traian Băsescu. S-ar putea ca din aceste materiale să nu avem nimic serios pentru a proceda la suspendarea preşedintelui", a spus Codrin Ştefănescu. El a arătat că, în ultima perioadă, PC a primit unele materiale care s-au dovedit a fi "mizerabile intoxicări", iar liderul PC Dan Voiculescu a cerut o cât mai mare atenţie din partea specialiştilor partidului, care trebuie să analizeze fiecare hârtie.

Orice acţiune a PNL-ului de susţinere a suspendării preşedintelui ar rupe definitiv alianţa dintre PNL şi PD
Emil Boc

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite