Liberalii au descoperit că CSAT este sovietic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalii au insistat, ieri, asupra câtorva dintre principiile pe care Delegaţia Permanentă a PNL le-a stabilit, vineri, în vederea fuziunii cu PD. Preşedintele Comisiei de control al SRI, Radu

Liberalii au insistat, ieri, asupra câtorva dintre principiile pe care Delegaţia Permanentă a PNL le-a stabilit, vineri, în vederea fuziunii cu PD. Preşedintele Comisiei de control al SRI, Radu Stroe, şi secretarul Comisiei de apărare din Senat, Norica Nicolai, au insistat asupra necesităţii desfiinţării CSAT, trecerii serviciilor secrete sub controlul puterii executive. "Ion Iliescu, bătrânul nostru comunist, a înfiinţat Consiliul Suprem de Apărare a ţării în 1990 pentru a-i asigura supremaţia în stat. Acum, acest lucru nu mai este valabil (...) CSAT a fost paraşutat ca o formulă cu prilejul intrării tancurilor sovietice în România şi continuată de Iliescu prin intermediul minerilor", a argumentat Stroe. El a avertizat că PNL nu urmăreşte transferarea controlului serviciilor de informaţii în mâinile premierului Călin Popescu Tăriceanu, ci către una dintre puterile statului - cea executivă. "Traian Băsescu nu are nevoie de aşa ceva. E un om puternic şi poate fi la fel de bine un premier puternic, care să coordoneze în viitor serviciile de informaţii", a mai spus Stroe. La rândul său, senatorul Norica Nicolai a declarat că mutarea propusă de PNL are şi scopul de a preveni orice tentaţie totalitară din partea şefului statului şi este justificată de faptul că guvernul este cel care acţionează primul în chestiunile legate de siguranţă naţională. Nicolai a criticat prevederile strategiei privind siguranţa naţională, potrivit cărora ofiţerii din servicii pot conduce cercetări penale şi acte de probaţiune, text care deschide calea unor grave abuzuri, prin restrângerea drepturilor cetăţenilor. (B.C.)
PD demontează propunerile PNL de revizuire a Constituţiei
Biroul Permanent Naţional (BPN) al Partidului Democrat (PD) a apreciat, ieri, că cele mai multe dintre propunerile liberalilor cu privire la revizuirea Constituţiei nu se regăsesc nici în programul electoral al Alianţei D.A., şi nici în programul de guvernare.
Boc a mai spus că propunerea cu privire la desfiinţarea CSAT "i s-a părut cel puţin curioasă". "Se vorbeşte de această instituţie (CSAT - n.r.) că ar fi una stalinistă la preşedinţie, dar dacă ar trece la guvern nu ar mai fi o instituţie stalinistă? Undeva este o contradicţie în termeni care ne este greu să o pricepem", a spus liderul democrat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite