Liberalii dau in clocot in oala Aliantei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valeriu Stoica prevede razboi cu PD Fostul presedinte PNL Valeriu Stoica a criticat dur, in cadrul dezbaterii APD, intentia Partidului Democrat de a castiga de unul singur alegerile din 2008 si a

Valeriu Stoica prevede razboi cu PD
Fostul presedinte PNL Valeriu Stoica a criticat dur, in cadrul dezbaterii APD, intentia Partidului Democrat de a castiga de unul singur alegerile din 2008 si a avertizat ca, in termen de doua luni, ar putea urma un razboi in interiorul Aliantei D.A. "Este o iluzie si iluziile trebuie spulberate", a declarat Stoica despre obiectivul pe care PD si l-a stabilit acum cateva zile, la Conventia Nationala, de a castiga viitoarele alegeri. Fostul presedinte liberal a apreciat ca, prin stabilirea unei astfel de tinte, PD spune "adio" liberalilor, pe care vrea sa-i transforme in tapul ispasitor al acestei guvernari. Valeriu Stoica nu i-a iertat insa nici pe colegii sai de partid, criticandu-i pentru "fidelitatea prost inteleasa" fata de doctrina liberala. El a afirmat ca PNL ar trebui sa inceapa negocieri cu Partidul Popular European. Chiar daca a apreciat ca mai exista o sansa ca PNL si PD sa accepte o fuziune, Stoica a avertizat, in finalul interventiei sale, ca, daca va continua situatia actuala, cele doua formatiuni vor ajunge pe picior de razboi in termen de doua luni.
Cristian Boureanu, adept al Aliantei
Cristian Boureanu, membru al Biroului Permanent Central, a declarat ca ar fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate in luna noiembrie a acestui an. "Eu sustin alegerile anticipate in noiembrie daca in octombrie obtinem un raport de tara pozitiv de la Comisia Europeana si pana atunci punem in practica ce-am promis", a spus Boureanu. El a spus ca la aceste alegeri anticipate, PNL si PD ar trebui sa candideze tot in cadrul Aliantei Dreptate si Adevar, a carei "locomotiva" ar urma sa fie presedintele Traian Basescu. "Basescu este pe zece ani", a declarat plin de entuziasm Cristian Boureanu. "Eu cred foarte mult in Alianta si nu sunt disperat dupa o fuziune care sa-ti explodeze in nas dupa sase luni sau sa-ti plece filialele dupa trei luni", a mai declarat liderul liberal. Sociologul Sebastian Lazaroiu a anuntat ca Institutul de sondaje pe care-l conduce a facut o simulare a ceea ce s-ar intampla daca liberalii si democratii ar candida pe cont propriu. El a spus ca, in aceasta varianta, PSD ar obtine 31 la suta din voturi, PD 24%, PNL 21%, iar PRM 9 procente.
Premierul Tariceanu: "Alianta se comporta ca o vaca"
Reactia presedintelui PNL a fost sa limiteze extinderea conflictului cu partenerii din Alianta. El a cerut intr-o intalnire cu membrii grupului parlamentar PNL si cu ministrii partidului sa nu se escaladeze spirala declaratiilor. Reuniti la Palatul Parlamentului intr-o sedinta cu premierul si cu ministrii liberali ai cabinetului, senatorii si deputatii partidului au fost rugati de liderul lor sa nu agraveze situatia prin afirmatii acide despre pedisti. Premierul a adus in discutie cazul lui Ludovic Orban care, la sfarsitul saptamanii trecute, a avut o iesire extrem de critica, in care-i acuza pe democrati ca vor sa lase responsabilitatea guvernarii exclusiv pe umerii PNL si ca Traian Basescu urmareste sa-l inlocuiasca pe Tariceanu. Potrivit unor surse din partid, premierul ar fi apreciat gestul lui Orban, dar ar fi cerut in mod expres ca astfel de situatii sa nu se mai repete. "Decat sa ne certam in public, mai bine ne despartim", ar fi afirmat primul-ministru. Potrivit acelorasi surse, el a apelat la intelepciunea populara, aratand ca, in momentul de fata, "Alianta se comporta ca o vaca - dupa ce s-a umplut galeata cu lapte, da din picior si o rastoarna".
Ionut Popescu, amenintat cu destituirea
Ministrului finantelor, Ionut Popescu, i s-a cerut demisia in cazul in care va pune in aplicare masura de majorare a TVA. "Nu cred in cresterea TVA si multi dintre colegii mei nu sunt de acord cu aceasta masura. Daca cineva spune ca nu poate fara, sa-si dea demisia", a spus Cristian Boureanu. El a mai sugerat ca Ionut Popescu ar trebui sa gaseasca o solutie pentru a face fata constrangerilor bugetare pentru a majora TVA daca vrea sa ramana in fotoliul de la Ministerul Finantelor. Acum o saptamana, Popescu a spus ca ia in considerare majorarea, din 2006, a TVA de la 19 la 22 la suta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite