Liberalii ar ceda premierul PSD-iştilor, nu şi lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două zile de negocieri, partidele nu au reuşit să anunţe o posibilă majoritate parlamentară. PSD şi PDL revendică în egală măsură formarea guvernului şi postul de premier. Disputa se va tranşa la Cotroceni.

Ziua negocierilor de ieri nu a clarificat deloc situaţia în ceea ce priveşte viitoarea coaliţie de guvernare. Discuţiile dintre PSD şi PNL s-au deblocat în măsura în care PNL a lăsat să se înţeleagă că renunţă la postul de premier, dacă PSD oferă garanţii că toţi parlamentarii săi susţin o viitoare coaliţie PSD-PNL.

PSD nu a oferit însă garanţii absolute, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a observat maliţios că PSD, fiind dezbinat, este mai uşor de manevrat.

Discuţiile între liberali şi social-democraţi de la Palatul Parlamentului s-au purtat degajat, culoarea roşie a cravatelor de ambele părţi fiind motiv de glume. 

Geoană a spus că are cravata vişinie din vremea guvernării Năstase, şi o poartă pentru „noroc“. „Era o guvernare palidă“, a comentat Tăriceanu.

După ce a ieşit de la negocieri, conducerea centrală a PSD şi-a convocat preşedinţii de consilii judeţene şi primarii pentru a recomanda o variantă de guvernare spre a fi votată de Comitetul Executiv de astăzi.

Potrivit unor surse din eşalonul doi al PSD, liderii din teritoriu ar prefera, cu câteva excepţii, să meargă în continuare alături de liberali: „Trendul este în continuare acelaşi: PSD-ul şi PNL-ul să lase PDL-ul şi UDMR-ul la guvernare, măcar un an până la alegeri (prezidenţiale - n.red). Avantaje: candidaţi puternici la prezidenţiale şi evitarea unui guvern pe timp de criză“.

Emil Boc a negociat cu Adrian Năstase

Întâlnirea de grad zero a avut loc tot la Palatul Parlamentului. PSD, care s-a comportat ca un amfitrion, a primit, imediat după PNL, delegaţia PDL. Emil Boc şi Theodor Stolojan au dat ochii cu unul dintre liderii PSD pe care l-au atacat frecvent în ultimii ani: Adrian Năstase, prezent în echipa de negociatori a PSD.

Principala divergenţă între cele două partide a fost revendicarea în egală măsură a postului de premier. Niciun partid nu a cedat la această pretenţie. „Şeful statului are cheile viitoarei guvernări”, a declarat Boc.

La Cotroceni, după votul de astăzi al PDL, în BPN, preşedintele va tranşa disputa între PSD şi PDL, privind întâietatea la formarea guvernului.

Guvern PSD-PNL

Ce-i uneşte

- Majoritate parlamentară de 260 de deputaţi şi senatori
- Modificarea Legii votului uninominal
- Garanţii pentru independenţa şi autonomia justiţiei (cerinţa PNL)
- Menţinerea cotei unice de impozitare (PSD s-a oferit să cedeze această cerinţă a PNL)

Ce-i desparte

- Măsuri diferite, de stânga şi de dreapta, de guvernare (PSD doreşte reducerea impozitului pe veniturile mici; majorarea salariilor profesorilor)
- PNL consideră negociabilă pretenţia la funcţia de prim-ministru în această formulă de guvernare
- PSD vrea creşterea salariilor mici şi a pensiilor

Guvern PDL-PNL

Ce-i uneşte

- Majoritate parlamentară de 256 de deputaţi şi senatori, eventual de completat cu UDMR
- Cota unică de impozitare
- PDL şi PNL ar fi de acord să împartă conducerea Parlamentului
- O guvernare cu mandat de patru ani

Ce-i desparte

- PNL revendică postul de prim-ministru, ca garanţie a stabilităţii PNL într-o coaliţie dominată de PDL şi Traian Băsescu
- Într-un eventual parteneriat la guvernare cu PDL, liberalii vor aplicarea propriului plan anticriză
- PDL revendică
majoritatea ministerelor, deoarece pretenţiile PNL sunt invers proporţionale cu mandatele

Guvern PDL-PSD

Ce îi uneşte

- Majoritate în Parlament de 255 de mandate
- Posibilitatea completării majorităţii cu UDMR

Ce îi desparte

- Postul de prim-ministru este revendicat de ambele partide
- Avantajul net al PDL în coaliţie, favorizat de susţinerea preşedintelui
- Solicitarea PSD de reducere cu 10% a cotei de impozitare pentru salariile mici
- Sistemul progresiv de impozitare, susţinut de PSD
- Repartizarea la paritate egală a ministerelor, motivată de procentele sensibil egale
- O eventuală nominalizare la Justiţie a Monicăi Macovei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite