VIDEO Leonard Orban, faţada europeană a miniştrilor codaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban
Leonard Orban

Noul minister al Afacerilor Europene, condus de Leonard Orban, va coordona activitatea de absorbţie a banilor europeni, dar autorităţile de management vor rămâne la ministere. Parlamentul urmează să voteze atât proiectul privind înfiinţarea ministerului, cât şi propunerea ca Orban să preia portofoliul.

Ministerul Afacerilor Europene va avea ca obiectiv creşterea ratei de absorbţiei a fondurilor europene, una dintre cele mai scăzute la nivelul UE - 13,47 % la data de 31 iulie 2011. Noua instituţie va avea două paliere de activitate: relaţia cu oficialii europeni, care se va realiza prin includerea Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), şi coordonarea modului în care sunt gestionate fondurile UE prin  Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Autorităţile de management din cadrul ministerelor care se ocupă de banii europeni vor rămâne în continuare în cadrul acestora. „Ministerul va gestiona relaţia cu Bruxelles-ul, dar şi relaţia internă, pentru că departamentele care manageriază banii rămân la ministere.

Nu puteam transfera aceste departamente la noul minister pentru că numai asta ar fi durat un an de zile. Ministerul va trebui să urmărească însă fezabilitatea proiectelor şi să armonizeze procedurile de evaluare a acestora. Există cazuri de proiecte bune care nu obţin ok-ul, dar şi situaţii în care banii luaţi au fost tocaţi aiurea", a precizat pentru „Adevărul" liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian, după ce Coaliţia şi-a dat acceptul ieri pentru nominalizarea lui Orban.

image

„Ministerul Afacerilor Europene urmează să coordoneze absorbţia fondurilor europene, să fie interlocutorul privilegiat al Comisiei Europene în România", a explicat şi purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu. Consilierul prezidenţial pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, a refuzat să comenteze pe motiv că aşteaptă votul Parlamentului. „Nu fac niciun fel de declaraţii până la validarea de către Parlament", a afirmat el, contactat de „Adevărul".

Cât de eficientă va fi noua schemă?

Până în prezent, principalele probleme sunt tocmai în interiorul unora din ministerele care lucrează cu fonduri europene. Rata cea mai mică de absorbţie o are Ministerului Transporturilor, condus de Anca Boagiu, cu 2,84%. Ministerul Administraţiei şi Internelor, condus de Traian Igaş, are o rată de absorbţie de 8,18%, în timp ce Ministerul Mediului condus de Laszlo Borbely are 10,64%. Mai mult, nici unul dintre aceste ministere nu a progresat semnificativ faţă de luna mai. Tocmai statisticile din această lună îl determinaseră pe Traian Băsescu să vorbească, în iunie, despre faptul că miniştrii sub media naţională vor părăsi Palatul Victoria. Ieri, însă, surse din Coaliţie afirmau că, în urma înfiinţării noului minister, nu se mai pune problema remanierii.

Votul Parlamentului

Guvernul va discuta astăzi proiectul de lege privind înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, după care îl va trimite Parlamentului spre aprobare. După ce legea va intra în vigoare, Leonard Orban va fi audiat de comisiile de specialitate, decizia finală urmând să fie luată de plenul Parlamentului. „Ne aşteptăm ca săptămâna viitoare să fie acest vot în Camerele reunite", a estimat Sever Voinescu.

Pe hârtie, Coaliţia de guvernare are mai mult decât cele 236 de voturi necesare pentru validarea noului ministru. Totuşi, liderii Coaliţiei vor lua măsuri pentru ca parlamentarii majorităţii să fie prezenţi în număr cât mai mare la vot. „În plan intern, vom fi mai fermi şi vom lua măsurile organizatorice necesare să nu avem această problemă", a spus Voinescu referindu-se la nivelul prezenţei parlamentarilor Puterii.

Rezervele Opoziţiei

De cealaltă parte a baricadei, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL se va pronunţa în Parlament împotriva înfiinţării ministerului privind fondurile europene deoarece ar fi vorba de o „farsă" menită să-i „spele de păcate" pe unii miniştri. Liderul PSD a enumerat trei condiţii în care Opoziţia ar putea susţine înfiinţarea unui astfel de minister, respectiv sancţionarea miniştrilor care au probleme în absorbţia fondurilor europene, între care i-a nominalizat pe Anca Boagiu (Transporturi), Elena Udrea (Dezvoltare Regională şi Turism), Sebastian Lăzăroiu (Muncă) şi Traian Igaş (Interne şi Administraţie). A doua condiţie a USL vizează atribuirea unor sarcini foarte clare acestui minister, în formula actuală fiind practic „un ministru fără portofoliu care coordonează două direcţii". „Practic, ministrul respectiv este fără mâini, fără picioare, doar de faţadă, eventual bun de trimis la Bruxelles pentru a explica de ce nu se absorb fonduri europene", a explicat Ponta.

Ce spune Constituţia

În caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, precizează articolul 85 din Legea fundamentală. Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, atunci şeful statului va numi membrii Executivului numai pe baza aprobării Parlamentului.

CV   
        
- De la Cotroceni înapoi la Guvern
- Numele : Leonard Orban
- Data şi locul naşterii: 28 iunie 1961 Braşov, România
- Starea civilă: căsătorit, are un copil
- Studiile şi cariera:
- Economist, absolvent al Facultăţii de Management, Academia de Studii Economice din Bucureşti
- Deţine şi o diplomă de inginer diplomat, obţinută după ce a urmat cursurile  Facultăţii de Mecanică din cadrul Universităţii Braşov
- În 2001 a fost numit negociator-şef adjunct cu Uniunea Europeană, apoi negociator-şef
- În 2005 a fost numit secretar de stat în Ministerul Integrării Europene în Guvernul Tăriceanu
- În 2007 devine comisar european pe probleme de multilingvism.
- În martie 2010, după expirarea mandatului de comisar, el a fost numit consilier prezidenţial pe probleme de afaceri europene. 
- Locuieşte în: Bucureşti, România

info
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite