Orban: Noul minister al fondurilor europene nu va viza să gestioneze direct banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a declarat că noul minister al fondurilor europene, a cărui înfiinţare a fost anunţată de premierul Victor Ponta după alegerile parlamentare, nu va viza să gestioneze banii, ci să asigure că regulile sunt respectate în privinţa achiziţiilor publice.

"Acest minister nu îşi va dori în niciun fel să gestioneze el banii de pe mediu, transporturi şi aşa mai departe, ci va dori să aibă asemenea instrumente care să asigure că regulile jocului sunt respectate, fie că vorbim de zona achiziţiilor publice, fie că vorbim de proceduri (...) Ăsta va fi rolul principal", a declarat Orban.

De asemenea, el a arătat că înfiinţarea acestui minister reprezintă doar o parte a soluţiilor care trebuie adoptate de România în perioada următoare pentru a îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene.

"Dar crearea acestui minister va reprezenta doar o parte a soluţiilor pe care va trebui să le adoptăm în continuare. De exemplu, va trebui să adoptăm soluţii în zona de achiziţii publice, în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea conflictelor de interese. Cred că aici în continuare va trebui să se facă mai mult din acest punct de vedere", a menţionat ministrul Afacerilor Europene.

De asemenea, el a arătat că ministerul anunţat de
premierul Ponta ar urma să funcţioneze pentru perioada bugetară europeană 2014-2020, nu pentru perioada de programare actuală 2007-2013.

"Dacă ar fi fost pentru această perioadă de programare, probabil s-ar fi făcut mai devreme acest minister, dar ar fi însemnat un proces de reacreditare care probabil ar fi durat un an de zile, ceea ce nu a fost posibil. Deci vizează perioada de programare 2014-2020", a specificat Orban.

El a arătat că formula de înfiinţare a acestui minister trebuie analizată pentru a nu "împieta" finalizării perioadei actuale de programare.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, după alegerile parlamentare pe care le preconizează să fie câştigate de USL, va propune în noul guvern numirea unui ministru al Fondurilor Europene cu atribuţii directe în coordonarea autorităţilor de management, urmând ca din 2014 să existe o singură instituţie în domeniu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite