Leonard Orban, despre aderarea la Schengen: Mă aştept în continuare la dificultăţi importante din partea Olandei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban

Ministrul Afacerile Europene, Ludovic Orban, a declarat, joi, la RFI că se aşteaptă în continuare „la o rezervă consistentă din partea Olandei“ în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, deşi, miercuri, în Olanda au avut loc alegeri parlamentare.

„Până să se formeze Guvernul, de obicei durează foarte mult în Olanda şi rămâne de văzut, pentru că am văzut şi dăţile trecute ce s-a întâmplat cu formarea Guvernului, cu partidele care au susţinut din Parlament fostul Guvern. Deci nu m-aş hazarda acum să fac pronosticuri legate de cum va arăta viitorul Guvern“, explică Orban.

Întrebat ce se mai poate întâmpla până în octombrie, când a fost programat Consiliul JAI, Orban a răspuns că „evoluţiile pot fi imprevizibile“.

„Sunt prudent. Nu exclud şi o posibilitate, sigur, e limitată, dar nu exclud ca să poată exista o fereastră de oportunitate. O acceptare la nivelul tuturor statelor membre a faptului că, de exemplu, în paralel cu reforma guvernanţei Schengen poate fi acceptată şi lărgirea Spaţiului Schengen în etape, pentru că de fapt în etape, asta a fost soluţia de compromis negociată, nu imediat ridicarea controalelor la frontierele terestre, ci ulterior şi în primul rând, ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime“, mai spune Orban.

De asemenea, ministrul Afacerilor Europene a precizat că amânarea acestui consiliu nu înseamnă că automat se va şi lua o decizie în privinţa aderării României şi a Bulgariei lsa Schengen. În opinia lui Orban, „punctul va fi pe agendă“, dar rămâne de văzut dacă va fi doar un punct de informare sau se vor întruni condiţiile pentru luarea unei decizii. „A supune la vot în condiţiile în care nu există unanimitate, nu există certitudinea unei unanimităţi implică nişte riscuri majore, pentru că dacă e supusă decizia la vot şi există unul sau mai multe state membre care se opun, întreg procesul trebuie reluat, toate procedurile trebuie reluate, ceea ce presupune iar un timp suplimentar până la pregătirea unei noi decizii. Va fi supus la vot numai în măsura în care va exista certitudinea unei unanimităţi, a unui acord din partea tuturor statelor membre“, a mai spus Leonard Orban.

Olanda se numără printre statele care se opun aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite