Leonard Orban: Premiul Nobel acordat UE ne învaţă să facem eforturi pentru consolidarea realizărilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban

România învaţă, în urma acordării Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, să aprecieze mai mult realizările obţinute în plan european şi să întreprindă eforturi pentru consolidarea acestora, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

"Ceea ce învăţăm noi din acest premiu este să apreciem mai mult decât oricând ce avem până în prezent şi să întreprindem eforturile necesare astfel încât să consolidăm realizările pe care le avem. Pentru că de multe ori actualele generaţii consideră că pacea şi prosperitatea sunt lucruri care vin de la sine, pentru care nu este nevoie să te zbaţi. Şi nu este deloc aşa. Crizele ne-au arătat foarte clar că trebuie în continuare să consolidăm ceea ce avem, să găsim soluţii inteligente şi să avem voinţa să le punem în aplicare pentru că, altfel, toate realizările pe care le-am dobândit vor fi puse sub semnul întrebării", a declarat, pentru Agerpres, Leonard Orban.

El a apreciat că Nobelul pentru Pace a fost acordat, de fapt, celor peste 500 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene, într-un moment dificil al evoluţiei acestei structuri.

"Doresc să salut în mod deosebit acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene. E o recunoaştere a succesului de până în prezent al proiectului european, un proiect care a adus pacea şi prosperitatea în statele membre ale Uniunii Europene. Acest premiu vine într-un moment dificil al evoluţiei Uniunii Europene, când statele membre sunt confruntate cu o criză foarte puternică, când acest principiu fundamental care a definit până în prezent Uniunea Europeană este pus sub semnul întrebării. Dar, cu toate acestea, îmi exprim convingerea că va exista voinţa de a consolida această construcţie astfel încât să se asigure în continuare o performanţă la nivel global a UE. Acest premiu nu este pentru o instituţie sau alta, ci pentru toţi cei peste 500 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene", a mai spus Leonard Orban.

Premiul Nobel pentru Pace pe 2012 a fost acordat Uniunii Europene, a anunţat vineri Institutul Nobel din Oslo, confirmând oficial o informaţie difuzată cu puţin timp înainte de televiziunea publică norvegiană NRK, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Comitetul Premiului Nobel pentru Pace, format din cinci membri, a luat decizia în unanimitate.
"UE şi strămoşii săi contribuie de peste şase decenii la promovarea păcii, la reconciliere, democraţie şi drepturile omului în Europa", a declarat, la Oslo, preşedintele Comitetului Nobel, norvegianul Thorbjoern Jagland.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite