Legislativul, în campanie electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Camera Deputaţilor, 10 proiecte legislative vor fi adoptate în lipsa parlamentarilor. Procesul legislativ este afectat de perioada precampaniei electorale pentru alegerile din 30 noiembrie.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca parlamentarii să nu vină la lucru săptămâna viitoare, ci să se ocupe de problemele din circumscripţii.

Din acest motiv, 10 iniţiative legislative vor fi adoptate prin procedură tacită, adică fără să fie dezbătute şi votate. La Comisiile permanente ale Camerei se află în prezent nu mai puţin de 230 de acte normative pentru care termenele de redactare a rapoartelor şi de includere pe ordinea de zi a plenului au fost depăşite.

Unul dintre aceste proiecte este cel al legii lustraţiei. Potrivit Constituţiei, prima Cameră sesizată cu un proiect se pronunţă în 45 de zile de la înregistrare, iar în cazul depăşirii termenului proiectul de lege este adoptat.

Senatorii vor lucra două zile săptămâna viitoare şi sunt singurii care dezbat legi. Ei au programate legi importante: modificările legii ANI, a învăţământului sau a Administraţiei publice locale. Acestea vor ajunge pe agenda Senatului fără vot din partea deputaţilor. 

La pensii, înainte!

Aleşii s-au grăbit să modifice prevederile Statutului senatorilor şi deputaţilor pentru a-şi majora pensiile. La comisia specială care a elaborat această lege zac, în schimb, două proiecte care limitează privilegiile parlamentarilor. Unul, elaborat de democrat-liberalul Ioan Oltean, prevede eliminarea dreptului de a folosi maşina de serviciu pentru aleşii care deţin în proprietate mai mult de un autoturism şi avea ca termen de depunere a raportului 30 septembrie. Al doilea îi aparţine pesedistului Valeriu Ungureanu şi urmăreşte introducerea incompatibilităţii între calitatea de senator sau deputat şi cea de om de afaceri.

Iniţiative adoptate tacit în 2008

Propunere de modificare a Legii privind organizarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării – 5.02.2008.
Propunere pentru modificarea Legii privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică - 6.05.2008.
Aprobarea Ordonanţei pentru asigurarea continuităţii unor activităţi ale CNSAS - 11.03.2008.
Proiect de modificare a Legii privind responsabilitatea ministerială - 12.03.2008.
Proiect de modificare a Ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice - 21.04.2008.
Lege pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului - 19.05.2008.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite