Legile-mumii din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de proiecte legislative zac abandonate în sertarele deputaţilor şi ale senatorilor, constituind zestrea pentru viitorii aleşi. Codul Civil, Legea Arhivelor, pachetul legilor lustraţiei sunt doar câteva dintre cele mai importante proiecte lăsate de izbelişte. 

În 2004, la începutul acestei legislaturi, au fost iniţiate două proiecte de lege importante: cel privind Codul civil şi cel al Arhivelor Naţionale. De 4 ani, cele două iniţiative legislative nu au trecut de stadiul discuţiilor din comisiile Camerei Deputaţilor şi nu se întrevede vreun progres nici în viitor. 

O situaţie similară este împărtăşită de legile lustraţiei şi antinomenclatură, depuse la Cameră prin 2006. O altă chestiune spinoasă, cea a autorizării interceptării comunicaţiilor în activităţile de realizare a securităţii naţionale, cu termen de adoptare a raportului la începutul lui 2006, a suferit acelaşi tratament.

Senatorii, “rivali” în lene

Prăfuite şi uitate sunt o serie de proiecte legislative şi prin casetele şi sertarele colegilor senatori. Pe ordinea de zi a plenului acestei Camere parlamentare adastă de mai bine de patru ani câteva proiecte care tratează delicata problemă a autonomiei maghiare, iniţiate la acea vreme de aşa-zişii “radicali” din UDMR: legea privind statutul autonomiei personale a comunităţii maghiare şi legea-cadru a autonomiei personale a aceleiaşi comunităţi.

O lege a exploataţiilor agricole bate recordul. Senatorii nu şi-au găsit timp să o discute în plen din 2001 încoace. La comisiile acestei Camere, din cele 244 de proiecte aflate în lucru, 150 figurează cu termenul de raport depăşit.

Printre ele se regăsesc legi iniţiate încă din ’95-’97, precum propunerea legislativă privind declararea drept rezervaţie arheologică şi bun de interes naţional a unor zone din teritoriul unor localităţi sau zone istorice. Aceeaşi soartă o împărtăşesc statutul funcţionarilor publici sau cel de autonomie a Ţinutului Secuiesc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite