Cum poate fi oprit uninominalul "pur"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională
Curtea Constituţională

Legea electoral iniţiată de USL şi adoptată ieri de Camera Deputaţilor cu 180 voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 abţineri, poate fi blocată de Curtea Constituţională.

PDL a anunţat, imediat după votul deputaţilor, că va ataca la Curtea Constituţională legea privind sistemul uninominal de vot propusă de USL. Deşi nu au precizat ce articole vor contesta, democrat-liberalii au vehiculat faptul că iniţiatorii legii electorale nu au respectat rezultatul referendumului din 2009 prin care populaţia s-a arătat în favoarea reducerii numărului de parlamentari.

"PDL nu a votat această lege pentru că nu doreşte să fie părtaş la falsificarea voinţei suverane a cetăţenilor României. Această voinţă suverană a fost exprimată în referendumul din 2009 şi PDL respectă votul dat de cei 7,7 milioane de români care au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300", a explicat Sulfina Barbu.

În cazul în care va trece de Curtea Constituţională, legea votul uninominal pur mai poate fi blocată doar temporar, de refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a o promulga. Conform Constituţiei, legea iniţiată de Victor Ponta şi Crin Antonescu, va fi trimisă preşedintelui, care va trebui să o promulge în termen de cel mult 20 de zile de la primire. Înainte de promulgare, preşedintele Traian Băsescu poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite