S-a votat noua lege electorală. Va fi populaţia reprezentată corect? Spune-ţi aici părerea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, cu 180 voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de USL. Adevarul.ro te invită să-ţi spui părerea despre noua lege electorală.

Proiectul prevede că vor fi aleşi parlamentari cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.

Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

În timpul dezbaterilor, mai mulţi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale au protestat, de la balcoanele sălii de şedinţă, faţă de adoptarea acestui proiect de lege, iar PDL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională legea privind sistemul uninominal de vot propusă de USL. Vezi aici mai multe detalii!

Adoptarea acestei legi electorale ridică o serie de probleme sesizate atât de oameni politici cât şi de reprezentanţii societăţii civile.

În aceste condiţii, vă invităm să vă exprimaţi punctele de vedere referitoare la noul sistem electoral, pe contul de Facebook al siteului şi în secţiunea comentarii:

1. Noua lege va aduce reprezentarea ununi număr cât mai mare de cetăţeni în Parlament?

2. Eliminarea pragului electoral este o soluţie corectă?

3. Trebuie redus numărul de parlamentari la 300?

4. Se impune o nouă delimitare a colegiilor?

5. Ce sistem electoral credeţi că ar fi indicat ?

6. Credeţi că legea electorală iniţiată de USL va fi declarată neconstituţională?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite