Legea este suverană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de faptul că instituie un precedent, decizia Curţii Constituţionale de a accepta simplificarea procedurii de demitere a şefului statului este favorabilă atât preşedintelui suspendat,

Dincolo de faptul că instituie un precedent, decizia Curţii Constituţionale de a accepta simplificarea procedurii de demitere a şefului statului este favorabilă atât preşedintelui suspendat, cât şi adversarilor acestuia. Traian Băsescu are ocazia să demonstreze că se bucură de o largă susţinere populară în cadrul unei lupte electorale deschise.

Punerea sa la adăpostul absenteismului de la urne ar fi dăunat grav legitimităţii pe care o invocă. De cealaltă parte, coaliţia antiprezidenţială capătă şansa de a demonstra că Băsescu nu beneficiază de susţinere în rândurile electoratului PSD, PNL şi PRM, după cum spun "gurile rele".

Nu în ultimul rând însă are de câştigat democraţia românească. Un referendum fără miză, desfăşurat sub semnul iminentei reveniri a preşedintelui suspendat la Palatul Cotroceni, ar fi alimentat acuzaţiile că parlamentul a încercat să-l înlăture pe Traian Băsescu.

Discreditarea Legislativului ne-ar împinge la vale, spre situaţia din spaţiul ex-sovietic.Cât priveşte aspectul juridic, nimeni nu se poate prevala de principiul neretroactivităţii legii, atâta vreme cât normele de procedură (cum este cazul iniţiativei de modificare a Legii referendumului) nici nu retroactivează, nici nu supravieţuiesc, ci sunt de imediată aplicare. "Tempus regit actum", adică legea în vigoare la un moment dat guvernează actul.

Dacă Nicolae Văcăroiu va promulga actul normativ de modificare a Legii nr. 3/2000, acesta va trebui să guverneze referendumul din 19 mai.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite