Legea referendumului a trecut de Cameră: Președintele poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plenul Camerei Deputaţilor
Plenul Camerei Deputaţilor

Deputații au aprobat simplificarea procedurii de demitere a președintelui României modificând legea referendumului. Cu 187 de voturi „pentru" și 56 „împotrivă" a fost adoptatp inițiativa USL care prevede ca pentru suspendarea președintelui să fie necesar votul majorității celor prezenți la urne.

Proiectul de lege inițiat de senatorul PSD Georgică Severin și senatorul PNL Cornel Pieptea modifică în legea referendumului condiția care trebuie îndeplinită pentru ca șeful statului să poată fi demis prin referendum. Inițiativa a fost adoptată, luni, pe articole de către plenul Camerei.

„În opinia noastră, această formă diferită de stabilire a rezultatului referendumului în cazul demiterii președintelui nu își găsește justificarea în prevederile Constituției, în legea fundamentală nefăcându-se o ierarhizare a problemelor deosebite ce pot face obiectul referendumului național. În acest context, propunem reformularea articolului 10 în sensul aprobării demiterii președintelui României dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul țării, ale cetățenilor care au participat la referendum", se arată în expunerea de motive.

În urmă cu o săptămână senatorii au adoptat modificările propuse de USL la legea referendumului cu 75 de voturi „pentru", opt „împotrivă" și trei abțineri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite