Legea pentru alegerile europene a căzut în Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

europene, veniţi pe sistemul consacrat. Pentru că aveam şi noi un interes ca aceste alegeri să se desfăşoare în mai, aşa cum am stabilit, poziţia noastră a fost de abţinere, pentru că nu

europene, veniţi pe sistemul consacrat. Pentru că aveam şi noi un interes ca aceste alegeri să se desfăşoare în mai, aşa cum am stabilit, poziţia noastră a fost de abţinere, pentru că nu considerăm că acest prim test european făcut pentru România trebuie făcut pe stilul care a compromis clasa politică în ultimii 16 ani de zile", a zis Geoană. Cu toate acestea, 7 dintre senatorii PSD au votat în favoarea proiectului de lege. Gheorghe Funar a declarat că senatorii PRM s-au abţinut, pentru că nu puteau să voteze o propunere care dădea dreptul UDMR să participe la alegerile pentru PE. Peter Eckstein Kovacs a declarat că grupul UDMR a votat "pentru" proiectul de lege şi a "deplâns atitudinea colegilor de la alte partide". În numele conservatorilor a vorbit Gavrilă Vasilescu, care a spus că partidul său este în favoarea votului uninominal, dar nu e cazul să se facă experienţe cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European.
Haşotti: Atac la interesul naţional
Liderul Alianţei din Senat, Puiu Haşotti, a caracterizat votul drept "un atentat la interesul naţional, fapt fără precedent în Parlamentul României". El a susţinut că PSD şi PRM "practic, au votat împotriva participării României, cu parlamentari, în PE". "Ceea ce s-a întâmplat azi (ieri - n. red.) în Senat este consecinţa prezenţei domnului preşedinte al PSD, Mircea Geoană, care a venit şi a determinat grupul PSD să voteze împotriva acestui proiect de lege", a declarat Puiu Haşotti, care l-a acuzat pe liderul PSD de exerciţii de demagogie. "Alegerile pentru PE sunt o chestiune de interes naţional la care participă toate formaţiunile politice, nu puterea şi nu opoziţia", a spus Puiu Haşotti.
Dezbateri cu nechezături
Discuţiile pe marginea proiectului de lege au fost marcate de disputele dintre PRM şi UDMR, condimentate cu vociferări şi huiduieli. La un paragraf, unii senatori UDMR chiar au nechezat şi au fornăit, după ce Gheorghe Funar declarase că limba maghiară este "o limbă a cailor".Supărat că peremiştii s-au abţinut de la vot, Puiu Haşotii i-a calificat drept "bulangii" pe senatorii PRM Valentin Dinescu şi Ilie Petrescu, când i-a întâlnit în holul din faţa Senatului, imediat după ce preşedintele de şedinţă, Doru Ioan Tărăcilă, a acordat o pauză pentru consultări. Dinescu a replicat că este datoria senatorilor puterii să-şi susţină legile, moment în care Haşotti a spus că nici C.V.Tudor nu vine să voteze în Senat. "Hai să socotim, să vedem proporţiile, cine şi cât lipseşte. Veniţi la muncă şi votaţi-vă legile", i-a răspuns Dinescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite