Legea lui Macovei, mai rea decât a lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

că nu este de acord ca ANI să fie o structură independentă, trebuind să fie supusă controlului, fie al parlamentului, fie al Consiliului Superior al Magistraturii. Ieri, senatorul UDMR Gyorgy

că nu este de acord ca ANI să fie o structură independentă, trebuind să fie supusă controlului, fie al parlamentului, fie al Consiliului Superior al Magistraturii. Ieri, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a afirmat că proiectul lui Macovei este mai rău ca legea ceauşistă privind controlul averilor ilicite.

- În calitatea de preşedinte al Comisiei senatoriale pentru drepturile omului, care dintre prevederile acestui proiect vă deranjează cel mai tare?
- Proiectul încalcă nişte drepturi fundamentale. Încep însă cu o problemă politică. În 2004, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege, care este în Senat, şi întrebarea logică este de ce nu finalizăm proiectul respectiv. Avem timp să o facem până la sfârşitul sesiunii. De ce trebuie să începem un proiect care nu este adoptat nici de guvern? Momentul este ales intenţionat, pentru că se forţează nota fie pentru o sesiune extraordinară - dar va fi prea puţin probabil să se ajungă la o soluţie -, fie pentru asumarea răspunderii. Soluţia asumării răspunderii o resping categoric şi eu, şi UDMR, pentru că o lege de asemenea importanţă trebuie dezbătută de parlament.
- Care sunt obiecţiile de natură juridică?
- Nu sunt de acord ca inspectorii Agenţiei să poată sechestra, să facă cercetări financiare, prealabile sau de fond.
- Acum, astfel de acte sunt efectuate de procurori, poliţişti, judecători...
- Exact. Acest sistem juridic trebuie păstrat, iar Agenţia, când constată nereguli în declaraţiile de avere, trimite Parchetului de pe lângă Înalta Curte sesizarea, iar Parchetul face urmărirea penală, pe procedura penală. Aş vrea să vă spun că, acum, Agenţiei i se permite să facă cercetări prealabile, care nu sunt penale. Agenţia nu este obligată să mă sesizeze, o face fără ca eu să ştiu. Dacă ajunge la concluzia că doreşte să pornească împotriva mea cercetarea, vine şi îmi prezintă un material în care eu nu mi-am spus punctul de vedere. Or, un principiu fundamental al drepturilor omului este respectarea dreptului de apărare. Deci, din primul moment, eu trebuie să ştiu că împotriva mea s-a pornit orice fel de cercetare, trebuie să fiu citat şi trebuie să am drepul de a mă apăra din prima clipă. Deci, după părerea mea, în acest proiect de lege ajungem la o situaţie de multe ori mai proastă ca în faimoasa Lege 18, privind averile ilicite, de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, unde nu statul trebuia să dovedească faptul că eu sunt culpabil, ci eu trebuie să dovedesc că sunt corect şi nu am săvârşit o infracţiune.
- Ministrul justiţiei, Monica Macovei, ar putea spune că UDMR continuă să se opună controlului averii demnitarilor şi integrării în UE...
- Niciuna dintre afirmaţii nu este adevărată. Ceea ce nu acceptăm noi este ca lupta împotriva corupţiei să fie un alibi folosit pentru încălcarea drepturilor omului. Pentru că, dacă o asemenea lege se adoptă, orice om politic va fi la îndemâna celui care are această Agenţie de Integritate în mână.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite