Lefurile bugetarilor pot creşte în patru variante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu,  nu are un răspuns pentru salariilor bugetarilor  în 2011
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, nu are un răspuns pentru salariilor bugetarilor în 2011

Creşterile salariale pentru 2011 au încins ieri discuţiile în Coaliţie. UDMR vrea majorare în trepte, PDL invocă restricţiile Fondul Monetar Internaţional. Veniturile bugetarilor nu vor ajunge anul viitor la nivelul anterior tăierilor de 25%. Guvernul va decide miercuri cum vor fi aplicate majorările.

Membrii Coaliţiei de guvernare nu s-au înţeles ieri în privinţa majorării salariilor bugetarilor. Singurul lucru bătut în cuie rămâne fondul de salarii de 39 de miliarde de lei. Dacă PDL s-a răzgândit şi a propus o majorare unitară cu 14% a salariilor, UDMR susţine că nu va accepta varianta fără o creştere consistentă a salariilor de până la 1.000 de lei.

Aproape 700 de locuri de muncă sunt scoase la concurs în Capitală

Cum se pot angaja bugetarii la privat

„În cadrul discuţiilor din Coaliţie, fiecare partid a venit cu o variantă proprie şi cu calcule. Decizia va fi luată miercuri, de Executiv", a declarat liderul minorităţilor, Varujan Pambuccian. Acesta a susţinut în Coaliţie o variantă de creştere a tuturor salariilor cu 14%, dar şi acordarea unor compensări pentru salariile sub 1.000 de lei.

Discuţii dure UDMR-UNPR

 Variante total contradictorii au avut însă UDMR şi UNPR. Potrivit deputatului UDMR Petru Lakatos, calculele sunt deja clare şi Uniunea  nu va accepta compromisuri. Astfel, UDMR vrea ca salariile mai mici de 1.000 de lei să crească consistent, chiar cu peste 40%, potrivit unei variante propuse. Petru Lakatos susţine că peste 53% din bugetari au salarii sub 1.000 de lei.

La polul total opus se află liderii UNPR, care vor ca fondurile de salarii să crească cu 15%, şi nu fiecare salariu în parte, după cum a afirmat deputatul Eugen Nicolicea. Planul UNPR a stârnit discuţii aprinse în Coaliţie, reprezentanţii UDMR acuzându-i pe colegii de Coaliţie că vor să lase din nou fondurile de salarii la mâna miniştrilor. În urmă cu câteva săptămâni, premierul Emil Boc a anunţat că salariile bugetarilor vor creşte în 2011, cel mai probabil diferenţiat - cele mici cu un procent mai mare în comparaţie cu cele mari.

Ieri însă, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a venit cu o variantă nouă: salariile de 600 de lei vor creşte până la 811 lei, iar pentru toate celelalte se va aplica o majorare de 14%. Potrivit unor surse participante, Ialomiţianu a invocat posibile nemulţumiri din partea Fondului Monetar Internaţional, care ne-a impus o lege a salarizării unitare şi care ar putea să nu accepte aceste majorări diferenţiate.

Poziţia acestuia a fost criticată de vicepremierul Marko Bela. „FMI ar trebui să impună doar un buget pentru salarii, şi nu să ceară cum va fi folosit. Este treaba Guvernului de la Bucureşti", a declarat Marko pentru „Adevărul".

Termen pentru salarizarea unitară

Reprezentanţii sindicatelor susţin că au discutat cu Guvernul două variante de creştere a salariilor - în trepte sau cu un procent unic. „În calcularea salariilor pe anul viitor se porneşte de la veniturile micşorate cu 25%. La acest salariu se speră să se mai acorde o majorare de 14%. Aceasta va fi mâncată de fapt de inflaţie, pentru că avem o rată prognozată pe 2010 de 7,5%, iar anul viitor - inflaţia va fi undeva în apropiere de 5,5%", a declarat Aurel Cornea, liderul Federaţiei sindicatelor libere din învăţământ.

Aleşii din coaliţie au zece zile la dispoziţie pentru a trece prin filtrul Parlamentului legea învăţământului şi legea salarizării unice. În cazul în care nu vor fi adoptate, Executivul îşi va asuma răspunderea pe marginea celor două texte, a stabilit ieri Biroul Permanent Naţional al PDL. 

A contribuit Valentina Deleanu

Calculele partidelor din Coaliţie

PDL: Ministrul Finanţelor propune creşterea salariilor de 600 de lei la 811 lei şi majorarea celorlalte cu o cotă unică de 14%.

UDMR: Susţine o majorarea etapizată a salariilor, calculele fiind făcute pe două variante de lucru: O majorare de 33,33% pentru salariile de până la 750 de lei, de 25% pentru cele între 750 şi 1.000 de lei. Apoi, o majorare unitară de 12%. O creştere de 42% pentru salariile de 600 de lei, 35% pentru cele între 601 şi 650 de lei , 25% pentru veniturile între 651 şi 700 de lei şi 17% pentru cele între 701 şi 750. Restul, majorări de 12%.

UNPR: Vrea o majorare cu 15% a fondului de salarii, decizia distribuirii fondurilor revenind ministerelor.

Minorităţile: O majorare unitară de 14% şi stabilirea unor compensări pentru salariile sub 1.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite