Lăzăroiu vede noi pitici pe lângă Alba ca Zăpada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu, fost ministru al Muncii şi fost consilier prezidenţial, anunţă apariţia unor noi formaţiuni, pe lângă Noua Republică, ce vor face parte din „Albă ca Zăpada“ politică.

Lăzăroiu susţine că noile entităţi de centru-dreapta se vor reuni sub umbrela Mişcării Populare, iar  candidatul la preşedinţie cu şanse mari va trebui să fie recrutat din această zonă. El spune că experienţa de la minister i-a deschis apetitul pentru politică şi că va fi din ce în ce mai activ. Odată devenit om politic, Lăzăroiu nu se mulţumeşte cu un „colegiu călduţ", fiind interesat de mesaje la nivel naţional. El pune eşecul reformelor PDL pe seama partenerilor de guvernare de la UDMR.

„Adevărul": Ce e cu Noua Republică? Va intra în competiţia electorală de la anul?

Sebastian Lăzăroiu: E posibil să intre. Depinde câţi adepţi o să reuşească să adune. Ei au plecat corect, de la o platformă. Dacă partidul acesta va reuşi să coaguleze o masă importantă de susţinători, atunci cred că se poate înscrie în alegeri.

Ar avea vreo şansă la alegerile de la anul?

De ce nu? Problema este să simtă că se mişcă ceva în jurul lor. Pe de altă parte, cred că vor mai apărea şi alte iniţiative.

Nu e Noua Republică Albă ca Zăpada?

Albă ca Zăpada nu este într-o singură iniţiativă. Noua Republică a fost o mişcare spontană. Mişcarea Populară poate să fie umbrela care va îngloba toate aceste formaţiuni.

Veţi lucra pentru PDL?

Nu, nu cred. De acum o să mă implic foarte mult nu ca analist şi strateg, ci din punct de vedere politic, într-o nouă construcţie politică. Nu neapărat pentru a candida. O să rămân în faţă şi o să încerc să dau acele mesaje care contează pentru noua generaţie.

În numele noii generaţii din Noua Republică?

Asta nu ştiu. Nu ştiu cum se va numi această construcţie politică. Sigur, pot să rămân şi un strateg, dar mă pasionează mai puţin partea asta. Cumva, cele trei luni la minister mi-au deschis acest apetit de a mă implica. De aia am şi venit la minister. Puteam să refuz de la bun început... Cred că vor fi şi alte iniţiative pe zona de centru-dreapta. Şi pe zona stângă, dar pe centru-dreapta vor apărea mai multe iniţiative de genul ăsta. Se vor aduna în acelaşi loc. Mişcarea Populară sau altfel, e greu de spus.

Deveniţi om politic...

Da, dar mai puţin obişnuit. N-o să fiu acel om politic care aleargă după funcţii, că nu asta mă interesează.

Nu veţi refuza o propunere, intrarea pe o listă, un loc într-un nou Guvern?

Da, repet, nu vreau un colegiu, un loc călduţ. Mă interesează să am un mesaj pentru un segment mai mare, nu doar pentru un colegiu, nu doar pentru o localitate.

Ce legătură este între PDL şi Noua Republică?

Sunt şi membri ai PDL implicaţi în Noua Republică. Au venit mulţi simpatizanţi şi membri ai PDL. Noua Republică nu este un competitor al PDL, este o rotiţă într-un angrenaj, care încearcă să suplinească ceea ce nu au putut face democrat-liberalii. Simpatizanţii preşedintelui Băsescu încearcă să atragă electoratul pierdut în aceşti ani de PDL, partid care se află într-o poziţie ingrată din cauza partenerului de guvernare. În momentul ăsta, UDMR împiedică reforma României. Este un blocaj inadmisibil pentru România, reorganizarea administrativă nu poate fi amânată.

Se va destrăma USL?

Da, înainte de alegeri. E foarte greu să menţii alianţa asta. Cele două partide au destul de puţine lucruri în comun. Foarte mulţi membri şi simpatizanţi ai PNL şi PSD nu reuşesc să digere această alianţă. Singurul lucru care-i ţine împreună este mesajul împotriva lui Băsescu. Dar omul vrea să ştie ce pui în loc. În plus, au aleşi locali foarte vulnerabili, care aleargă după bani şi este uşor să-i recrutezi în barca puterii.

"Viitorul candidat cu şansele cele mai mari să câştige alegerile prezidenţiale trebuie recrutat din zona noii mişcări.''

Dar au cele mai mari şanse la guvernare, cu UDMR...

Da, este foarte posibil. Dar nu ştiu dacă UDMR se va arunca în braţele USL-ului, pentru că PDL a făcut foarte multe pentru ei, Legea educaţiei... Există şi posibilitatea ca USL să nu-i aducă la guvernare, ci să negocieze susţinerea din Opoziţie.

Ce rol va juca situaţia internaţională, de criză, în alegerile de la anul?

Criza este adversarul de moarte al populismului. Dacă s-ar repeta scenariul din 2008 şi toţi parlamentarii ar vota o lege de majorare a salariilor, în momentul ăla, toată clasa politică ar fi condamnată la dispariţie. Va câştiga alegerile acel partid sau lider care va discuta despre schimbarea instituţiilor. Multe schimbări deja s-au produs: Legea educaţiei, Codul Muncii, s-au făcut reforme fundamentale, dar ele nu sunt suficiente, nici pe departe, trebuie făcută reorganizarea administrativă. PDL are o şansă să rămână la putere dacă reuşeşte să impună aceste mari teme pe agendă - regionalizare, descentralizarea, reforma electorală.

Cine va lua Bucureştiul?

Depinde cum va intra Bucureştiul la următoarele alegeri. Dacă se va face regionalizarea, atunci nu vom mai vorbi de Bucureşti aşa cum îl ştim acum, ci despre Zona metropolitană Bucureşti. În momentul acela vine, politic vorbind, toată zona Ilfov, ceea ce înseamnă câteva mii de voturi. Voturi foarte disciplinate, cum s-a văzut la alegerile trecute. S-au împărţit cam egal: o treime - PSD, o treime - PNL, o treime - PDL. Dar, oricum, vine un alt tip de electorat, pe care Oprescu nu-l stăpâneşte.

Cine va câştiga viitoarele alegeri prezidenţiale?

S-ar putea să nu fie nimeni sau niciunul dintre cei care şi-au anunţat cu surle şi trâmbiţe candidaturile. S-ar putea să fie o persoană care să apară în timp, până atunci. Şi s-ar putea ca această persoană să fie legată de această nouă mişcare de centru - dreapta. Asta a fost, în esenţă, ceea ce eu am spus şi PDL a luat-o ca o critică: PDL, cum e acum, poate câştiga alegerile din 2012, dar le pierde sigur pe cele din 2014. Dacă PDL ar avea înţelepciunea să înţeleagă că singur nu mai poate capta electoratul de centru-dreapta şi că trebuie un alt vehicul care să creeze efervescenţă şi să vină cu un proiect pe un termen mai lung, atunci cresc şansele.

Adică, dacă apar acum alte forme...

... forme de expresie, până la urmă, sunt astea...

De aici ar trebui dat candidatul la Preşedinţie?

Da, cred că de aici, din zona asta, trebuie recrutat viitorul candidat care are şansele cele mai mari să câştige alegerile prezidenţiale. Pentru că actuala clasă politică e real­mente compromisă în ochii oamenilor. Tot ceea ce apare din afara ei are şanse mult mai mari să transmită un mesaj credibil.

"Albă ca Zăpada nu este într-o singură iniţiativă. Noua Republică a fost o mişcare spontană. Mişcarea Populară poate să fie umbrela care va îngloba toate aceste formaţiuni.''


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite